ЗАКУСКА
Домашни кифлички
Прoдукти: 250 г брашно, 250 г безсолна извара, 2 пакетчета краве масло, 150 г конфитюр, 1 щипка сол, пудра захар, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в плитък съд, прибавяме размекнатото масло, изварата и солта. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 3-4 см. Нарязваме кората на малки квадратчета, поставяме във всяко лъжичка конфитюр, прегъваме и притискаме краищата. Готовите кифлички нареждаме в тава /тавата не се намаслява/ и печем в много силна фурна. Още топли овалваме кифличките в расмесена с ванилията пудра захар.
ОБЯД
Картофена супа с кашкавал
Прoдукти: 5 ч.ч.вода, 1 ч.ч. заквасена сметана, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 5 картофа, 1ч.л. фина горчица, 1 с.л. краве масло, подправки, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме картофите на едро ренде и ги сипваме във врящата подсолена вода. Прибавяме маслото и варим на умерен огън. Когато лентичките омекнат, намаляме огъня, прибавяме сметаната, а след 4-5 мин - горчицата и подправки на вкус. Доваряваме супата, разпределяме я в купички и поръсваме с настърган кашкавал.
Яхния от месо и патладжани
Продукти за 5 порции: 750 г месо /агнешко, овнешко или телешко/, 125 г свинска мас, 100 г лук, 1,2 кг патладжани, 1 с.л. брашно, 150 г домати, 1 ч.л. червен пипер, магданоз и сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го запържваме заедно с лука. Прибавяме брашното и пържим още няколко минути. Поръсваме с червения пипер и заливаме с необходимото количество вода. Варим до полусваряване на месото и прибавяме патлажаните, които предварително сме обелили, нарязали на едри парчета и сме отцедили от горчилката. Продължаваме да варим докато остане на мазнина. Обелените и ситно нарязани домати прибавяме 15 мин преди да отстраним от огъня. Накрая посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Пасти с целувки и бишкоти
Прoдукти: 5 яйца, 100 г захар, 100 г брашно; зa крема: 2 пакетчета краве масло, 200 г захар, 5 белтъка, 5 целувки, 400 г бишкоти, 1 с.л. какао, 1 ч.ч. крокант.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме брашното и разбъркваме много добре. Изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, застлана с хартия. Печем в умерено загрята фурна.
Размиваме какаото в малко вода, подслаждаме го с малко захар и го сваряваме на гъста каша. Разбиваме много добре размекнатото масло за крема. Отделно разбиваме на сняг белтъците със захарта. Внимателно съединяваме с разбитото масло. Прибавяме натрошените целувки, натрошените бишкоти, крокана и свареното какао. Разбъркваме всичко много добре и разстиламе крема върху изпечения и охладен блат. Нарязваме на правоъгълни пастички.
ВЕЧЕРЯ
Кашкавал с колбаси на фурна
Продукти за 4 порции: 200 кашкавал, 200 г колбаси /шунка, кренвирши, пресен салам и др./, 1 пакетче краве масло, 4 яйца, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в тавичка. Почистваме кашкавала и колбасите и ги нарязваме на дребни парчета, размесваме ги с брашното и черния пипер и заливаме с разбитите с млякото и малко сол яйца. Разбъркваме сместа и я сипваме в сгорещената мазнина. Печем ястието до леко зачервяване.
Десерт с праскови
Прoдукти: 4 праскови, 30 г краве масло, 2 с.л. кристална захар, 50 г смлени бадеми, 20 г натурален шоколад, 1 с.л. стафиди, 1 с.л. светъл ром, 2 с.л. пудра захар, 1 к.ч. десертно бяло вино, 1 белтък или сметана за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с кристалната захар. Прибавяме бадемите, настъргания шоколад, стафидите, натопени в рома, и разбъркваме добре. Обелваме и разполовяваме прасковите. С лъжичка разширяваме вдлъбнатината и я пълним с приготвената смес. Нареждаме прасковите в намазан с масло и поръсен с пудра захар огнеупорен съд. Заливаме с виното и печем 20 мин в умерена фурна. Поднасяме десерта, гарниран с разбита сметана или разбит на сняг белтък.
Супа от телешки мозък Продукти за 5-6 порции: 1 телешки мозък, 2-3 моркова, половин глава целина, 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.ч. гъби, 2 яйца, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на...
За отглеждането на повечето стайни растения се изискват добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочи...
Зелеви сарми със зрял фасул Прoдукти: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaчин на приготв...
Всеизвестно е, че здравето и дълголетието ни зависят от качеството на храната, която поглъщаме. За жалост в нея често липсват достатъчно витамини и олигоелементи и това си проличава по състоянието на ...