Още рецепти » От какво страдат ходилата?

 От какво страдат ходилата?

Те цял живот носят тялото ни и сигурно затова ни създават толкова неприятности, особено когато годините напреднат. Така или иначе, повечето хора се раждат с нормални ходила, но няколко десетилетия по-късно тези, които нямат проблеми с тях, се броят на пръсти. Някои страдания са наследствени, деформираният палец на крака например, други като мазолите и кокошите тръни успешно се лекуват, трети пък представляват истинско изпитание - става въпрос за скъсаното ахилесово сухожилие.

Кой е виновен?

Освен в гените виновниците за всички наши проблеми трябва да търсим и в начина си на живот. Колкото по-малко ходим пеша, на толкова по-сериозна опасност от плоскостъпие излагаме ходилата си. А тесните модерни обувки се превръщат в истински уреди за инквизиция, задълбочаващи изкривяванията и усложняващи още повече съществуването ни. Именно на тях трябва да обърнем най-сериозно внимание, съветват ортопедите. Очевидно е, че моделите с тънки токчета и остри върхове притискат ходилата и ги държат в абсолютно неестествено положение. Лека-полека пръстите се деформират, ноктите се врастват болезнено, мазолите се настаняват там, където им харесва. Кокетството си е кокетство, но ако ни се налага да ходим продължително време пеша или да стоим прави, най-добре е да не слагаме обувки с ток, по-висок от 3 см. За препоръчване е те да са и достатъчно „просторни" - вземайте пример от американките, които отиват на работа с маратонки и едва след като стигнат в офиса си, слагат модерни обувки на ток. Ортопедите казват „да" и на еластомерните подметки, по-гъвкави от кожените и следователно по-ефикасно амортизиращи сътресенията. Връзките пък са „екстра", гарантираща по-голяма стабилност на крака, затова е добре да притежаваме и няколко модела, които се завързват.
И още нещо, не пренебрегвайте стриктната хигиена. След къпане подсушавайте грижливо ходилата си, особено между пръстите, редовно ги „глезете" с педикюр, често ги мажете с хидратантен крем или тоалетно мляко.

По-леките случаи

Пришки

Няма човек, който да не е страдал от тези мехурчета, пълни с бистра лимфна течност. Когато те се спукат сами, налага се веднага да бъдат дезинфекцирани и по възможност оставени без превръзка, за да зараснат по-бързо. Ако пък ви предстои дълго ходене пеша в планината например, подгответе се отрано - седмица преди това всяка вечер мажете ходилата си с лимонов сок и после нанасяйте мазен крем.

Мазоли

Появяват се като следствие от триенето и натиска на обувките върху кожата на краката. Мястото, отначало зачервено и чувствително, впоследствие се уплътнява. Най-често мазолите се разполагат върху горната част на пръстите, но могат да се появят и между тях. С течение на времето ходенето става мъчително и болезнено. Вместо да прибягвате до самолечение със знайни и незнайни средства, идете на добър педикюрист, който ще успее да се справи с вашия случай.

Уплътнявания

Те се образуват в предната част на ходилото, точно под пръстите, и се дължат на силен и продължителен натиск. Не са толкова болезнени като мазолите, но все пак ни причиняват доста неприятни усещания - човек има чувството, че като ходи, под краката му пари. За да облекчите страданията си, правете веднъж месечно педикюр и носете специални ортопедични стелки, които ще разпределят равномерно тежестта на тялото върху целия свод на крака.

Напуквания на кожата между пръстите

Причиняват ги потенето и запарването на краката, но могат да се дължат и на гъбички. В този случай най-често се намират между последните пръсти и/или между третия и четвъртия. В началото кожата се зачервява, след това се напуква, започва да сърби, може да се разрани до кръв от чесането. Идете на дерматолог, за да ви предпише подходящите медикаменти, които трябва да се прилагат минимум 15 дни. Имайте предвид обаче, че раничките ще изчезнат бързо, но гъбичките, ако ги има, ще си останат.

Кокоши тръни

Много заразни и причинявани от вируси, кокошите тръни се предават при пряк контакт, особено край басейните и под общите душове в спортните зали. Те представляват образувания със заоблена форма и плътни ръбове, осеяни са с черни точици и са болезнени при натиск. Развиват се в дълбочина и бързо се размножават, затова трябва да се лекуват веднага, след като се появят. За целта съществуват множество лекарства на базата на салицилова киселина, които обаче действат много бавно и невинаги дават резултат. Най-сигурно е да се обърнете към дерматолог, за да изгори кокошия трън с течен азот.

Превантивни мерки срещу деформациите

Неестетично изкривеното кокалче на палеца на крака

Наречено халус валгус, то принуждава палеца да се приближи към останалите пръсти. По принцип наследствено, заболяването понякога се дължи и на неудобни тесни обувки с високи токове. Жертвите му изпитват толкова силна болка при ходене, че дори се налага хирургическа намеса. За да не се стигне дотам - възстановяването след операцията трае 2-3 месеца, обърнете повече внимание на обувките си, а когато сте си вкъщи, на плажа, на вилата, непременно ходете боси. Констатирате ли, че деформираното кокалче стане виолетово на цвят и кожата му започне да лъщи, веднага идете на лекар, за да не трябва впоследствие да лекувате сериозно възпаление на ставата.

Изкривени пръсти

Неудобните обувки са виновни и за това страдание, тъй като не позволяват на пръстите да се опънат свободно. Налага се да носите по-комфортни модели и в тях да слагате ортопедични стелки. В противен случай отърване от т. нар. синдром на хищната птица просто няма.

Не пренебрегвайте ноктите

Врастнали

Като че ли болката не е достатъчна, та накриво растящите нокти на всичко отгоре се превръщат и в огнище на инфекция. Ще избегнете неприятните усещания, стига да носите подходящи обувки, да режете редовно ноктите си - не много късо и следвайки естествената им форма. Ако все пак се стигне до забиване в пръста, непременно трябва да ви направят медицински педикюр. Преди това можете да облекчите положението си сами, като дезинфекцирате мястото с антисептичен сапун и накиснете краката си в топла вода.

Удебелени

С възрастта ноктите се дехидратират, пожълтяват, сякаш започват да се трошат на прах. Смяната на цвета обикновено е сигнал за наличие на гъбички, които много трудно се лекуват, и то с медикаменти, вредни за черния дроб. Ако пък забележите черна ивица под някой от ноктите, заради собственото си спокойствие се консултирайте със специалист. Най-вероятно става въпрос за безобиден кръвоизлив, но петното може да се окаже меланом, т. е. рак на кожата, който засяга и ноктите.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Счупеният зъб може да се върне на място

Счупеният зъб не само на дете, но и на възрастен, може да бъде върнат на мястото му. Условието обаче е това да стане половин час от падането на зъба. Тогава той може да бъде спасен. Спасителната опера...

Самодивски чимшир в саксия

Самодивският чимшир произхожда от Северна Африка, Европа и Южна Америка. У нас растението е познато като джел или бодлива зеленика. Естествени находища има в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица...

СОЛЕНИ ТОРТИ

Доматена терина с босилек и сирене Прoдукти: 1 кг домати, 600 г краве сирене, по 2 печени и белени чушки – зелени и червени, по 6 маслини – зелени и черни, 2 малки патладжана, 3 сварени яйчни бел...

Незаменимата фритилария

Фритиларията (Fritilaria) е чест обитател на нашите градини. Срещат се два вида – F. imperialis и F. meleagris. По-разпространена е Fritilaria imperialis, позната като ведрица или ходжово лале. В по...

Начало