Още рецепти » 12 юли

 12 юли

ЗАКУСКА

Бърза баница

Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, половин ч.л. сода бикарбонат, 200 г сирене, 500 г брашно, краве масло.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и прибавяме към тях киселото мляко с разтворената в него сода, натрошеното сирене и накрая брашното. Разбъркваме сместа добре и я изсипваме в намазана с масло тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна.

ОБЯД

Чорба от пресни манатарки

Прoдукти: 500 г манатарки, 2 моркова, половин глава целина, 1 корен от магданоз, 1 корен от пащърнак, 4 с.л. олио, 1-2 картофа, 2 домата, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 1 к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на малки кубчета целината и морковите. Прибавяме ситно нарязаните корени от магданоз и пащърнак и задушаваме сместа в 2 с.л. олио. Посоляваме и наливаме 1 л гореща вода. Прибавяме гъбите, нарязани на малки парченца, и варим на умерен огън. След 20 мин слагаме нарязаните на малки кубчета картофи, а след още 15 мин – обелените и настъргани домати. Отделно правим запръжка от останалото олио и леко препеченото брашно. Разреждаме запръжката с малко вода и на тънка струйка я прибавяме към чорбата. Прибавяме и застройката, която сме приготвили от млякото и разбитото яйце. Варим още 5-6 и отстраняваме от огъня. Преди да поднесем, поръсваме с черен пипер.

Пресни картофи с телешко месо

Прoдукти: 800 г телешко месо, 500 г пресни картофи, 3 моркова, 5-6 лукчета, 1 к.ч. масло или олио, 1 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. счукан кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 глава чесън, 1 щипка суха чубрица, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и запържваме в мазнината до порозовяване. Поръсваме с червения пипер и наливаме 1 ч.ч. топла вода и бялото вино. Сместа изсипваме в гърне, в което добавяме нарязаните на кубчета моркови и пресни картофи, целите лукчета, подправките и сол на вкус. Капакът на гърнето замазваме с тесто и задушаваме на тих огън час и половина.

Бутер баница с пияни вишни

Прoдукти: половин пакет бутер тесто, 500 г вишни, 1 к.ч. ром, 1 к.ч. захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Разточваме бутер тестото на кръгла кора с която обхващаме дъното на кръгла форма за печене с незалепващо покритие. Разделяме вишните на половинки и изваждаме костилките. Смесваме ги със захарта, ванилията и рома и възваряваме докато се втечнят. Изсипваме върху бутер тестото и печем в силна фурна. Поднасяме баницата охладена.

ВЕЧЕРЯ

Огретен с макарони

Прoдукти: 300 г макарони, 1 глава лук, 150 г пушени гърди, 150 г настърган кашкавал, 1 к.ч. галета, половин пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в кипяща подсолена вода и ги отцеждаме. Приготвяме сос, като разтопяваме половината от маслото и към него прибавяме размитото в студеното мляко брашно, сол и смлян черен пипер, варим до сгъстяване и поръсваме с половината от кашкавала. Нарязваме лука на ситно, а гърдите на дребни парченца и запържваме за 5 мин като постоянно бъркаме в останалото маслото, което предварително сме загряли. Прибавяме приготвения сос, разбъркваме добре, подправяме на вкус и прибавяме макароните. Отново разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме с останалия кашкавал, размесен с галетата и запичаме за 10 мин в сгорещена
фурна. Поднасяме ястието горещо.

Малинов мус

Прoдукти: 500 г малини, 1 кофичка сметана, 4 яйца, 120 г пудра захар, 15 г желатин, 3 с.л. вода.

Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина във вода, за да омекне. Отделяме жълтъците от белтъците. Намачкваме малините. Разбиваме жълтъците със захарта, докато се сгъстят. Прибавяме желатина към разбитите жълтъци. Добавяме и малините, разбъркваме и слагаме в хладилник. Когато сместа започне да желира по края насъда, разбъркваме отново и добавяме сметаната и разбитите на сняг белтъци. Оставяме десерта в хладилник да желира и преди да сервираме, украсяваме с фигурки от шприцована сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Да не забравяме шията

Почти всяка втора жена се оплаква от болки във врата. Горната част на гръбначния стълб е изключително крехка поради голямата си подвижност. Прешлените отговарят за движенията на очите, устата и ушите....

Хипертония при децата

Разговаряме с проф. дмн д-р Румяна Рахнева. Проф. Рахнева е детски нервокардиолог с огромен опит зад гърба си. Работи в областта на хипертонията от 1970 г., от основаването на първия диспансер в...

Как да живеем без щитовидна жлеза?

Премахването на щитовидната жлеза не е свързано с продължителност на живота, ако жената получава адекватно лечение. Обикновено то е свързано с приема на хормони. Следоперационната терапия се контролир...

Как да разпознаем мигрената?

Мигрената е епизодично едностранно главоболие и е сред неговите най-чести форми. Засяга предимно хора в млада и средна възраст, най-често жени. При тях е нарушена преработката на дразненията от нервни...

Начало