Още рецепти » 11 юни

 11 юни

ЗАКУСКА

Охлюви

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, половин кофичка заквасена сметана, 200 г шунка, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе бутер тестото върху масата и го намазваме със сметаната. Поръсваме със сол и черен пипер. Нарязваме шунката на тънки филийки, които разстиламе върху тестото. Навиваме тестото на руло и го нарязваме на парчета с ширина около 3 см. Застиламе дъното на тавата с хартия и нареждаме отгоре “охлювите” като оставяме между тях разстояние, тъй като при печене увеличават обема си. Печем 20 мин при температура 200°С. Изваждаме изпечените закуски и ги нареждаме върху решетка да изстиват.

ОБЯД

Шарена чорба

Прoдукти: 1 ч.ч. пресен зелен боб, 1 к.ч. зелен грах, 1 домат, 1 морков, 1 голяма глава лук, 1 скилидка чесън, 1 к.ч. ситно нарязана целина, 3 с.л. олио, 4 с.л. ориз, 3 с.л. настъргано сирене, черен пипер, сол, 1-1,5 л вряща вода.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в олиото и 2-3 с.л. вряща вода. Прибавяме ситно нарязаните моркови, целина и домати и продължаваме задушаването. Заливаме с водата, посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим 10 мин на тих огън. Добавяме граха, зеления фасул и ориза. Когато продуктите се сварят, отстраняваме чорбата от огъня и поръсваме с настърганото сирене.

Плов

Прoдукти: 1 кг шилешко месо, 2 ч.ч. ориз, 2-3 моркова, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. едро счукан черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно почистения лук и морковите и ги задушаваме в олиото. Прибавяме ориза и продължаваме да задушаваме. В отделен съд варим в подсолена вода до омекване нарязаното на дребни парчета месо. Прибавяме задушения ориз, доливаме гореща вода, ако е нужно, поръсваме с черния пипер и добавяме доматеното пюре, размито в малко вода. Захлупваме плътно с капака и оставяме ястието да къкри на тих огън.

Селски кекс

Прoдукти: 2 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 1 бурканче от лютеница кисело мляко или 400 мл лимонада, 2 1/2 ч. ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия или настъргана кора от лимон.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме на ръка яйцата със захарта и олиото. После добавяме млякото. Накрая постепенно добавяме брашното с бакпулвера и разбъркваме с тел, за да стане хомогенна сместа. Сипваме тестото в широка тепсия и печем 20-25 минути в умерено загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Панирано пиле

Прoдукти: 1 пиле, 3 яйца, 1 к.ч. бира, 1 ч.ч. олио, 2-3 с.л. брашно, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода и го обезкостяваме. Разбиваме жълтъците и ги разреждаме с бирата. Посоляваме и прибавяме брашно, колкото да получим рядко тесто. Внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме парчетата пилешко месо в така приготвената паста и ги пържим в сгорещеното олио.

Грис халва

Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Салати с морски дарове

Пъстра салата с миди Прoдукти: 250 г консервирани миди, 250 г пресни гъби, 6 картофа, 1 глава целина, 1 1/2ч.ч. майонеза, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме продуктите и сваряваме поотделно к...

Капри – любимо място на богове и императори

От брега на Неапол Капри изглежда като огромен къс скала, захвърлен в морето, и с нищо не загатва за приказната си красота. До острова можете да стигнете с корабче от Неапол или Соренто. За 40 мину...

Направете си двускатен парник

Двускатните парници са сравнително по-слабо застъпени у нас. Те са построени на същите принципи, както едноскатните. Разликата е, че благодарение на двата си ската имат по-голяма ширина и височина и с...

Аламинути с кайма

Кюфтета по цариградски Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве мас...

Начало