ЗАКУСКА
Пафези
Прoдукти: 2 филии сух бял хляб, 1-2 с. л. бульон или подсолена вода, пълнеж по избор, 1 жълтък, 1 яйце, 2 с. л. галета, мазнина за пържене, 1 тънко парченце масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: След като им придадем желаната форма на филийките, ги наръсваме с бульона, а после леко издълбаваме средата (без да ги пробиваме). Издълбаната средина смесваме с пълнежа и жълтъка и подправяме на вкус със сол и черен пипер. Слагаме сместа във вдлъбнатината на филиите, след което ги съединяваме откъм напълнените страни, потапяме два пъти в разбитото яйце и галетата (като шницели) и пържим в сгорещена мазнина до златистожълто. Върху изпържените филийки поставяме тънко парченце масло.
ОБЯД
Чорба от тиквички
Прoдукти: 1 кг тиквички, 2 домата, 1 морков, 1 глава лук, 1 корен магданоз, 5 твърдо сварени яйца, 1 пакетче краве масло, кисело мляко, магданоз, копър, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките и отделяме сърцевината им. Нарязваме ги на парчета. Останалите зеленчуци нарязваме на дребно. В отворена тенджера под налягане разтопяваме маслото и задушаваме лука, моркова и магданозения корен. Прибавяме тиквичките, нариваме 2 л вряла вода, посоляваме и сипваме доматите. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска намаляме огъня и варим 10 мин. Подправяме готовата чорба с киселото мляко и поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър. Поднасяме я, поръсена с нарязани на дребно твърдо сварени яйца.
Месо в бял сос
Прoдукти: 1 кг агнешко месо от плешката, половин пакетче краве масло, черен пипер, мащерка, вегета на вкус, 3 яйца, 4-5 скилидки чесън, 1 кофичка овче кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и нарязваме месото на малки късчета. Посоляваме и поръсваме с подправките. Разтапяме маслото в тавичка, слагаме вътре късчетата месо, покриваме с алуминиево фолио и печем 30-40 мин в умерена фурна. Разбиваме добре яйцата, прибавяме млякото и счукания чесън и с получения сос заливаме месото. Запичаме още няколко минути, за да стегнат яйцата.
Калугерка
Прoдукти: 6 яйца, 300 г захар, 250 г брашно, 1 бакпулвер, 2 ванилии, едро счукани орехови ядки; зa сиропа: 300 мл вода, 300 г захар, 2 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта и при непрекъснато бъркане постепенно прибавяме пресятото с бакпулвера тесто и ванилията. Замесваме меко тесто, което изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка. Изпичаме в силно загрята фурна и оставяме сладкиша да изстине. После го надупчваме с вилица и заливаме с горещ сироп, приготвен от водата, захарта и какаото. Поръсваме отгоре с едро счукани орехи.
ВЕЧЕРЯ
Риба по воденичарски
Прoдукти: 1 кг бяла риба, 3-4 домата, 2 белтъка, 5-6 скилидки чесън, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене, брашно за овалване.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на парчета, посоляваме, поръсваме с черен пипер, овалваме в брашното, потапяме в разбитите белтъци и пържим в сгорещената мазнина. В същата мазнина слагаме обелените и настъргани домати, ситно нарязания магданоз и скилидките чесън, нарязани на половинки. Посоляваме соса, поръсваме черен пипер, посгъстяваме го на огъня и заливаме изпържената риба.
Украински крем
Прoдукти: 1 кг праскови, 4 ч.ч. вода, 1.5 ч.ч. захар, 1 1/4 ч.ч. грис, 4 яйца
Нaчин на приготвяне: Измитите и изчистени от костилките праскови нарязваме на парченца и сваряваме във водата. Пасираме ги, докато още са горещи, поръсваме със захарта и ги слагаме на котлона. Постепенно сипваме гриса и сгъстяваме с непрекъснато интензивно бъркане. Варим не повече от 5 мин. Прибавяме добре разбитите жълтъци в крема, сваляме от котлона и продължаваме бъркането, докато кремът изстине. Разбиваме белтъците на твърд сняг и лъжица по лъжица ги разбъркваме в грисовата смес. Разсипваме крема в десертни купички и го гарнираме с леко запечени бадеми.
На древния език на китайските мандарини Фен Шуй означава буквално „вятър и вода". Изкуството с елементи на философия съществува от 4000 години, а целта му е да ни научи как да подредим дома си така, ч...
Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията н...
Белият имел е паразитиращ върху различни дървета вечнозелен храст. Най-много се среща при тополите, брезите, върбите, ябълките и крушите. Дърветата с белия имел, разбира се, страдат от паразита, тъй к...
Супа от спанак Прoдукти: 500 г спанак, 1 глава лук, 1 морков, 3 с.л. олио, 25 г краве масло, 1 к.ч. ориз, 2 домата, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1 с.л. брашно, 6 ч.ч. вода, джоджен, черен пипер, ...