ЗАКУСКА
Празеник
Прoдукти: 300 г брашно, 150 г краве масло, 1/2ч.л. сол, 1 яйце; зa плънката: 1 кг праз, 3 с.л. разтопено краве масло, 4 жълтъка, 2/3 ч.ч. отцедено кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Замесваме ронливо тесто от брашното, размекнатото масло, солта и разбитото яйце. Оставяме тестото за 20-30 мин в хладилника. После го разделяме на две части и разточваме едната част на кора, която да е с десетина сантиметра по-широка от дъното на тавата. Отделно задушаваме в мазнината ситно нарязания праз. Изчакваме да изстине и го смесваме с разбитите жълтъци и отцеденото кисело мляко. Посоляваме на вкус. Слагаме в намаслена тава разточената голяма кора и разстиламе отгоре приготвената плънка. От втората топка тесто разточваме кора с диаметъра на тавата и покриваме плънката с нея. Прегъваме краищата на долната кора и с мокри пръсти внимателно ги прищипваме към горната. В средата изрязваме кръгче с диаметър 3-4 см, за да може празеника да диша. Печем в предварително загрята умерена фурна.
ОБЯД
Борш
Прoдукти: 2 картофа, 1 главичка целина, 1 корен магданоз, 1 морков, 1 парче червено цвекло, 1 глава лук, 250 г кисело зеле, 3 чаени чаши зелева чорба, 50 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1 дафинов лист, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно зеленчуците, запържваме ги в маслото, заливаме ги със зелевата чорба, пускаме дафиновия лист и ги слагаме да врят. След като омекнат добре, застройваме супата с разбитото в киселото мляко яйце и поръсваме с черен пипер.
Пилешко с гъби
Прoдукти: 600 г бяло пилешко месо, 40 г краве масло, 600 г печурки, 1 глава лук, 1 ч.ч. сметана, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от маслото. Нарязваме месото на хапки, които изпържваме от всички страни в останалото масло. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме нарязаните гъби. Прибавяме последователно лука и месото. Наливаме сметаната и подправяме с черен пипер и сол. Захлупваме и задушаваме на тих огън. Малко преди края на готвенето поръсваме с наситнен магданоз, а непосредствено преди да свалим ястието от огъня подправяме с лимонов сок.
Бананов десерт
Прoдукти: 4 банана, 50 г краве масло, 80 г лешници, 1 буркан компот от боровинки, 2 белтъка, 80 г пудра захар, масло за формата.
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме обелените банани първо напречно, после по дължина и ги нареждаме един до друг в намаслена тавичка. Заливаме с разтопено масло, а отгоре разпределяме боровинките от компота и лешниците. Покриваме бананите с разбитите на сняг белтъци със захарта. Печем 10-15 мин в предварително затоплена умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Пица “Маринара”
Прoдукти: 500 г готово тесто за пица, 3-4 с.л. доброкачествен зехтин, 1 буркан домати консерва, 4-5 скилидки чесън, 1 кубче зеленчуков бульон, 1 с.л. суха чубрица /пресен риган/, сол, черен пипер, 1 ч.л. захар
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме половината зехтин и леко запържваме нарязания на ситно чесън. Прибавяме обелените и нарязани на ситно домати, подправяме със сол, черен пипер, захар и стритото кубче бульон и оставяме сместа на умерен котлон, за да изври течността и сосът да се сгъсти. Прехвърляме в дълбок съд и пасираме с миксер. Намазняваме кръгла тава и разстиламе тестото на пласт с дебелина 3 см. Намазваме отгоре с останалия зехтин и покриваме с равномерен пласт доматен слой. Наръсваме с чубрицата и ригана и печем 15-20 мин при температура 220°С.
Ябълков крем с белтъци
Прoдукти: 6 средно големи ябълки, 1 к.ч. кристална захар, 4 белтъка; за соса: 4 жълтъка, 500 мл прясно мляко, 2 к.ч. кристална захар, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Избираме ябълки от киселите сортове, обелваме ги и ги нарязваме на четвъртинки. Изчистваме ги от семената, прибавяме 3 с.л. вода и ги задушаваме на умерен огън, докато омекнат. Смачкваме ги с вилица, слагаме захарта, а когато изстинат, прибавяме белтъците, които отделно сме разбили на сняг. Внимателно разбъркваме и разсипваме сместа в купички. Отделно разбиваме жълтъците за соса, прибавяме прясното мляко и захарта и държим съда на огъня, докато соса заври, като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме от огъня и прибавяме ванилията. Заливаме крема в купичките с така приготвения сос.
Хипохондриците не са симуланти. Не се преструват на болни, за да получат някаква изгода. Напротив, те действително се чувстват болни. Не се числят също и към групата, в която психическото натоварване ...
Цъфтящите рододендрони продължават да поразяват нашето въобръжение от година на година. На градинската сцена тези прекрасни храсти изпълняват две роли – великолепните цветове украсяват двора в началот...
Не изпитвате страх от летене, но пък при всяко излитане и кацане на самолета ушите ви заглъхват, а това често е придружено със силни болки. Причината Вътрешната част на тъпанчето е свързан...
Специалистите наричат калция минерал на дълголетието. Необходим е както на възрастните, които предпазва от остеопороза, високо кръвно, сърдечно-съдови заболявания и т. н., така и на децата - за изгра...