ЗАКУСКА
Понички с извара
Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, половин пакетче краве масло, 1 ванилия, 2 яйца, 200 г безсолна извара, 1 равна ч.л. бакпулвер, 1 к.ч. стафиди, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло заедно със захарта и ванилията. Прибавяме разбитите яйца и изварата. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Бъркаме, докато получим гладка смес. Накрая прибавяме стафидите. С лъжица гребваме от сместа и пускаме във врящата мазнина. Пържим поничките до златисто оцветяване и от двете страни.
ОБЯД
Картофена супа с топчета
Продукти за 5 порции: 500 г картофи, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1 парче пащърнак, 1 по-голяма глава лук, 2-3 домата, 1/2к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, 250 г кайма /смес/, 1 яйце, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите, целината и пащърнака на кубчета и леко ги запържваме в сгорещеното олио заедно с половината от ситно нарязания лук. Прибавяме доматеното пюре и задушаваме сместа. Нарязваме картофите на кубчета и ги пущаме в кипяща подсолена вода /или костен бульон/. Кипваме, прибавяме задушените корени и варим 15-20 мин. Отделно омесваме каймата с яйцето, останалия лук и сол на вкус. Оформяме малки топчета и ги сваряваме отделно в подсолена вода /или костен бульон/. Пускаме сварените топчета в супата и доваряваме още 5-6 мин. Към края на варенето прибавяме нарязаните на филийки домати и посоляваме. Поднасяме супата, поръсена със ситно нарязан магданоз.
Винен кебап с гъби
Продукти за 5 порции: 750 г свинско филе, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 200 г гъби, 3-4 домата, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, половин лимон, 10-12 зърна черен пипер, суха чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запържваме в силно загрятата мазнина. Последователно прибавяме и запържваме ситно нарязаните лук и чесън, нарязаните гъби, обелените и настъргани домати, леко препеченото брашно. Прехвърляме кебапа в тавичка, наливаме виното, добавяме черния пипер и парченцата лимон, подпрявяме с чубрица и сол на вкус и печем ястието в умерена фурна.
Шоколадово суфле
Прoдукти: 3 с. л. сварено силно кафе, 100 г настърган млечен шоколад, 6 жълтъка, 2 с. л. пудра за-хар, 200 мл топло мляко, 220 мл сметана.
Нaчин на приготвяне: Настъргания шоколад разтопяваме в кафето на слаб огън или на гореща водна баня с непрекъснато бъркане. Оставяме да изстине. Жълтъците разбиваме със захарта и смесваме с шоколада. На тънка струйка с непрекъснато бъркане прибавяме млякото. След като сместа изстине, приба-вяме добре разбитата сметана. Разливаме в 8 формички, които поставяме в тава. Наливаме до 2 см гореща вода и тавата слагаме в загрята до 165°С фурна за 15 минути. Готовото суфле не полепва по ножа. Подна-сяме го студено.
ВЕЧЕРЯ
Спагети с кюфтета
Продукти за 4 порции: 400 г спагети или макарони, 1 главичка лук, 1-2 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 500 г домати, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. захар, 3-4 с.л. настърган пармезан, мащерка, черен пипер, сол; за кюфтетата: 400 г телешка кайма, 2 филии сух бял хляб, 1 главичка лук, 1 яйце, магданоз, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с яйцето и накиснатия и отцеден хляб. Добавяме подправките, омесваме и оформяме малки кюфтенца, които изпържваме в сгорещеното олио. Отделно запържваме в сгорещения зехтин ситно нарязания лук и счукания чесън. Прибавяме обелените и настъргани домати, доматеното пюре, размито в малко вода, захарта, солта и подправките. Сипваме 2-3 с.л. топла вода, захлупваме и задушаваме 1 час на тих огън. Накрая прибавяме кюфтенцата и задушаваме още малко. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Отгоре слагаме кюфтенца със сос и поръсваме с настърган пармезан.
Плодов зефир
Прoдукти: 1 кг ябълки или дюли, 5 белтъка, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 1 к.ч. счукани орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме ябълките /дюлите/ във фурна и ги претриваме през гевгир или сито. Прибавяме половината от захарта и разбиваме сместа с миксер. С останалата захар на топло място разбиваме белтъците на твърд сняг. Смесваме ги с ябълките като леко разбъркваме. Разпределяме десерта в широки стъклени чаши и поръсваме с предварително препечените орехови ядки. Преди да поднесем, изстудяваме 2-3 часа в хладилник.
Късна есен, пред прага на зимата сме. Къде и как да презимуват цветята ни? Ще ви разкажа приказка за трима братя и една сестра от рода Пеларгониум. Те тръгнали по света от Южна Африка, където оставили...
Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обач...
Печен конфитюр от праскови Прoдукти: на 1 кг праскови - 300 г захар, 1/4 ч.л. лимонтузу Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на па...
АВИАТОР ЕКСПРО 225 ЕК - ПШЕНИЦА, ТРИТИКАЛЕ: Ран листен пригор (Septoria tritici), Брашнеста мана (Erysiphe graminis), Кафява (листна) ръжда (Puccinia recondita), Жълта ръжда (Puccinia striiformis), Л...