Още рецепти » 18 ноември

 18 ноември

ЗАКУСКА

Кифлички със сладко от зелени смокини

Прoдукти: 5 яйца, 1 пакет краве масло, 1/2 ч.ч.кафява захар, 5 с.л. прясно мляко, 1 лимон, 1 бакпулвер, 300 г брашно, аромати, орехи, сусам; зa плънката: 15 ореха, 15 ч.л. галата, 3 с.л. нишесте, 1 голям буркан сладко с дребни смокини

Нaчин на приготвяне: Разбиваме омекналото масло със захарта. Постепенно прибавяме млякото с ароматите, лимоновата кора, част от месото на лимона и сока. Работим с пасатора. Брашното размесваме с бакпулвера, оформяме като кладенче и замесваме меко тесто, ръсейки постепенно ореховите ядки, докато стане готово за разточване. От получената голяма кора режем лентички и във всяка завиваме отцедени цели или половинки плодове, оваляни в нишесте и галета. Оставяме да бухнат, наредени в тава и намазваме с жълтък. Отгоре поръсваме със сусамени семена. Изпичаме във фурната при 180°С до порозовяване.

ОБЯД

Супа топчета от мерлуза

Продукти за 4 порции: 250 г филе от мерлуза, 1 морков, 1 малък корен пащърнак, 1 парче целина, 2 с.л. ориз, 2 с.л. оризово брашно, 1 к.ч. доматен сок, четвърт пакетче краве масло, 1 яйце, 1 к.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме целината моркова и пащърнака и ги задушаваме в маслото. Наливаме 4 ч.ч. гореща подсолена вода и кипваме. Отделно накълцваме на ситно рибено филе и го смесваме с белтъка и 1 с.л. ориз. Оформяме от сместа малки топчета, овалваме ги в оризовото брашно и ги пущаме в кипящата супа. Прибавяме останалия ориз и доматения сок и доваряваме супата. Застройваме с жълтъка, който сме разбили с млякото. Преди да поднесем поръсваме с черен пипер.

Свински гърди по пловдивски

Прoдукти: 600 г свински гърди, 2 ч. ч. боб, 2 с. л. доматено пюре, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим боба в подсолена вода, докато започне да омеква, след което подправяме с доматеното пюре, размито в малко студена вода. Нарязваме месото и го запържваме. Поръсваме с черен пипер и го прибавяме към боба. Доваряваме ястието още 1 час на умерен огън.

Грис халва

Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от зеле

Продукти за 5-6 порции: 1 зелка, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, 1-2 с.л. олио, галета, 3-4 с.л. прясно мляко, 1-2 яйца, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно зелето, сваряваме го в подсолена вода и отцеждаме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио.Поръсваме брашното и също го позапържваме. Разреждаме с млякото до гладка кашица. Прибавяме зелето, яйцата и малко галета, за да се получим гъстота. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в сгорещена мазнина.

Винена пяна

Прoдукти: 150 мл бяло вино, 1 жълтък, 1 яйце, 40 г захар, лимонена кора.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъка и цялото яйце заедно със захарта в керамичен или порцеланов съд. Прибавяме виното и ситно настърганата лимонена кора и продължаваме да разбиваме. След това слагаме съда в тенджера с гореща вода и бъркаме интензивно, докато се образува гъста пяна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Искате ли орех, засадете от два сорта

В компактните орехови насаждения трябва да се засаждат по няколко сорта, а при единичните поне два сорта, при които цъфтежът на мъжките и женските цветове протича едновременно. Това е необходимо, за д...

Сиена – бляскавата перла на Тоскана

Сиена е най-съвършенният средновековен град в Италия. В сърцето му се намира Пиаца дел Кампо – най-невероятният, изграден във формата на раковина и прочут с конните надбягвания – палио, които се прове...

Направете банята красива и удобна

Вероятно ще се намерят скептици, които ще оспорят грижите за комфорт в банята. Влизаш, изкъпваш се и толкова…, разсъждават те и от гледна точка на забързаното ни ежедневие имат своето право. И все пак...

Райска птица в саксия

Цезалпиниите (Сaesalpinia) са род красивоцъфтящи тропически растения обхващащ около 100 вида дървета, храсти и лиани разпространени в тропическите и субтропически части на земното кълбо. Принадлежат к...

Начало