ЗАКУСКА
Козунак с бадеми
Прoдукти: 1 кг бяло брашно, 4-5 яйца, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 250 г кристална захар, 1/2ч.л. сол, 2 пакетчета краве масло, настъргана лимонова кора, 1 щипка настъргано индийско орехче, 2 с.л. стафиди, 2 с.л. бадеми, 1 яйце за намазване.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в прясно мляко и я оставяме да втаса. В затоплена тава пресяваме брашното и правим кладенче в средата. Разбиваме яйцата и ги смесваме с млякото захарта и солта. Сипваме постепенно тази смес в кладенчето, като бъркаме с ръка. Прибавяме втасалата мая и интензивно месим като постоянно потапяме ръцете си в разтопеното масло. Когато тестото стане гладко, увиваме го в кърпа и го оставяме на топло да втаса. После отново го измесваме с намаслени ръце, като прибавяме стафидите, настърганите индийско орехче и лимонова кора. Слагаме козунака в намаслена тава и го изчакваме да втаса /трябва да изпълни тавата наполовина/. После го намазваме с разбитото яйце, набождаме отгоре бадемите и печем в умерена фурна.
ОБЯД
Супа-гулаш от кайма с ориз
Продукти за 5 порции: 250 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. разтопена мазнина, 1 к.ч. ориз, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и заедно с каймата го задушаваме 5-6 мин в сгорещената мазнина. Прибавяме доматеното пюре, червен пипер и сол на вкус, разбъркваме и прехвърляме сместа в тенджера под налягане. Прибавяме ориза, наливаме 6 ч.ч. вода и затваряме тенджерата. Слагаме я на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим супата 20 мин. Преди да поднесем, поръсваме с черен пипер.
Смесени меса в глинен съд
Продукти за 8 порции: 500 г шарено свинско месо, 500 г сурова наденица, 500 г черен дроб, 1-2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, бялата част на 2-3 стръка праз, 10-12 маслини, 1-2 чушки, черен пипер на зърна, сол, червен пипер, суха чубрица, 150 мл червено вино, 2-3 с.л. олио
Нaчин на приготвяне: Нарязваме свинското и дроба на хапки, а наденицата нарязваме на по-големи парченца. Слагаме месата в глинен съд. Прибавяме нарязаните на филийки лук и чесън, нарязаната на по-големи парченца чушка и маслините, без костилките. Наливаме олиото, виното и 250 мл вода. Поръсваме подправките. Захлупваме и печем 30 мин на силна фурна. Рязко намаляваме фурната и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато месото напълно омекне, а сосът му се сгъсти.
Гато от сини сливи
Прoдукти: 500 г сини сливи, 1 филия сух бял хляб, 1 ч.ч. пудра захар, половин пакетче краве масло, 3 с.л. брашно, 4 жълтъка, 1 с.л. стафиди.
Нaчин на приготвяне: Измиваме сливите, разделяме ги на две и изваждаме костилките. Заливаме ги с вряла вода и ги оставяме да киснат няколко минути. След това прецеждаме и натрошаваме в сока сухия хляб. Когато хлябът набъбне, прибавяме маслото, пудрата захар, брашното, жълтъците, които предварително сме разбили, стафидите и сливите. Разбъркваме всичко много добре с миксер и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печем в умерена фурна около час и половина. Изваждаме сладкиша от формата едва след като изстине.
ВЕЧЕРЯ
Свински котлети в було
Продукти за 4 порции: 4 по-големи котлета /около 1 кг/, 1 пакетче краве масло, 1-2 глави лук, 1 яйце, черен пипер, индийско орехче, сол, 4 парчета свинско було /или палачинки/.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го позапържваме. Измиваме и подсушаваме котлетите. Внимателно отделяме месото от ребрата, като запазваме костите. Прекарваме го през месомелачка, прибавяме запържения лук, яйцето, малко настъргано индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Омесваме и оформяме от сместа 4 питки с формата на котлети. Забождаме във всеки котлет по едно ребро и ги увиваме в було /или палачинка/. Потапяме така подготвените котлети в разтопеното масло и ги изпичаме бавно на умерено слаба скара.
Смокинови кубчета
Прoдукти: 160 г смокини, 70 г мед, 70+70 г краве масло, 270 г брашно, 2 яйца, 1 пакетче бакпул-вер, 100 мл прясно мляко, 200 г натурален шоколад, 150 г кокосови стърготини.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме добре размекнатото масло с меда, после добавяме разбитите на пяна яйца. Пресяваме брашното с бакпулвера и го прибавяме към горната смес. Пасираме смокините и тях прибавяме заедно с прясното мляко, всичко смесваме хубаво и полученото тесто изливаме в тавичка, покрита с намаслен пергаментов лист. Печем около 20 минути при 200 градуса. Още топъл нарязваме блата на кубчета, които нареждаме шахматно. Разтопяваме шоколада на водна баня и го смесваме с втората доза масло. Заливаме кубчетата и ги поръсваме през едно с кокосови стърготини.
Кафето (Coffea), без което не можем, се получава от едно екзотично растение. То произхожда от Африка, някогашното царство Кофа, сега провинция на Етиопия, на чието царство е взело името. В родината си...
Роза в саксии! Мечта или реалност? Освен да украсява паркове, градини и арки, да цъфти в крайпътни алеи и масиви, да я произвеждат за рязан цвят и розово масло, царицата на цветята вече се налага и ка...
Гръцка лютеница Прoдукти: 12 кг червени чушки, 3 кг моркови, 1 л олио, 2 буркана доматено пюре, 3 глави кромид лук, 1 глава счукан чесън, 1-2 ч.ч. захар, подправки, сол. Нaчин на приготвяне: Пр...
Често се наблюдава в практиката нараняване на роговицата при носене на контактни лещи от чуждо тяло, попаднало между лещата и рогов...