ЗАКУСКА
Кифлички с шунка
Прoдукти: 1 пакет фини кори, 150 г шунка, 1 глава лук, 3 с.л. краве масло, 1 жълтък, 3 с.л. сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на дребни кубчета и я запържваме в 1 с.л. масло. Прибавяме ситно нарязания лук и пържим, докато стане златист. Оставяме плънката да изстине и подправяме с черен пипер. Нареждаме корите една върху друга като мажем между тях с разтопено масло. Разрязваме ги на триъгълници и във всеки от триъгълниците слагаме по малко от плънката. Намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили със сметаната, и завиваме триъгълниците на кифлички. Нареждаме кифличките в тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна.
ОБЯД
Супа с макарони и калмари
Прoдукти: 100 г дребни макарони, 500 г замразени калмари, 7-8 ч.ч. пилешки бульон, 1 глава лук, 3 домата, 2 моркова, 2-3 с.л. зехтин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Прибавяме морковите, нарязани на кубчета и също ги запържваме. После сипваме обелените и нарязани домати и задушаваме десетина минути на слаб огън. Отделно кипваме бульона и слагаме в него почистените и нарязани на кръгчета калмари. Варим десетина минути и прибавяме макароните и доматената смес. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим още 10-15 мин. По желание поръсваме готовата супа със ситно нарязани магданоз и копър.
Риба плакия по селски
Продукти за 4 порции: 1 кг риба, 5-6 глави лук, 6-7 скилидки чесън, 1 домат, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. доматено пюре, 10-12 зърна черен пипер, 1-2 дафинови листа, половин лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, натриваме я със сол и черен пипер и я нареждаме в тавичка. Нарязваме лука на филийки, които посоляваме и запържваме в олиото заедно със ситно нарязания чесън. Прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода и също го запържваме. Слагаме дафиновия лист и черния пипер, посоляваме и наливаме 2 ч.ч. гореща вода. Варим 10 мин на умерен огън. Прехвърляме сместа в тавата с рибата. Слагаме върху рибните парчета филийки от домата и лимона и печем в умерена фурна.
Грис фламери
Прoдукти: 1 л сварено и прецедено прясно мляко, 4 с.л. кристална захар, 4 с.л. грис, 1 щипка сол, 1 ч.ч. сметана, 1 с.л. пудра захар, 2 с.л. плодове от сладко, 2 с.л. ром /или коняк/.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сладкото от сиропа, нарязваме ги на ситно и ги заливаме с рома /коняка/. Приготвяме от кристалната захар светъл карамел. Кипваме млякото с 1 щипка сол и го изсипваме върху карамелизираната захар. Прибавяме гриса и варим до сгъстяване. Разпределяме на порции и охлаждаме. Гарнираме с разбитата с пудрата захар сметана и плодовете от сладкото. По желание при поднасянето можем да поръсим с рома, с който сме полели плодовете.
ВЕЧЕРЯ
Кренвирши в доматен сос
Продукти за 4 порции: 4 кренвирша, 4 яйца, 2 глави лук, 4 с.л олио, 1 к.ч. доматен сок, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме кренвиршите, нарязани на колелца, и наливаме доматения сок. Готвим на умерен огън. Щом кренвиршите се надуят, наливаме малко топла вода и чукваме от ниско яйцата. Изчакваме яйцата да се забулят и отстраняваме от огъня. Накрая посоляваме и поръсваме с наситнен магданоз.
Плодова салата от круши
Прoдукти: 400 г круши, 25 г захар, половин лимон, 30 г стафиди, 50 г бадеми или орехи.
Нaчин на приготвяне: Обелените и почистени от семките круши нарязваме на филийки, поръсваме със захарта и напръскваме с лимоновия сок. Оставяме да престоят 30 минути на хладно. Поднасяме в стъклени чаши, поръсени със стафидите, счуканите бадемови или орехови ядки и настърганата лимонова кора.
Всяко нарушение на сърдечния ритъм се нарича аритмия. Има различни видове аритмии, но не винаги са свързани с увредено сърце. При една голяма група аритмии причината не е в сърцето – това са извънсърд...
Тигридията (Tigridia) от семейство Ирисови (Iridaceae) е член на малоброен род клубенолуковични цветя. Около 20-те представители на рода произхождат от Южна и Централна Америка. Името тигридия означав...
Намира в западната част на Родопите. Това е и най-големия карстов район в България с над 150 пещери. Ако сте любители на пещерния туризъм това е вашето място. Приключенията започват от момента, ...
За изкуствените зъби в нашата уста разговаряме с д-р Илияна Йончева – специалист по протеична стоматология. - Д-р Йончева, как се заместват липсващите зъби при възрастни пациенти? - Методите...