ЗАКУСКА
Пържена баница
Прoдукти: 500 г брашно, 300 г сирене, 2 яйца, 1 1/2ч.ч. олио, 1 ч.ч. вода, сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, водата и малко сол замесваме средно твърдо тесто. Разделяме го на три топки, които леко сплескваме. Вземаме първата топка, разточваме я леко и я намазваме с олио. Отгоре слагаме втората топка, разточваме и я намазваме с олио. Накрая слагаме третата топка и разточваме много тънка кора. Напръскваме кората с мазнина и разпределяме върху едната половина плънката, която сме приготвили от натрошеното сирене и разбитите яйца. Завиваме с втората половина от кората, притискаме краищата, за да залепнат и изпържваме баницата от двете страни в останалата сгорещена мазнина.
ОБЯД
Супа от пилешки черен дроб
Продукти за 4 порции: 1 л пилешки бульон, 300 г пилешки черен дроб, 30 г краве масло, 1 яйце, 1 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото на пяна и прибавяме ситно накълцания черен дроб, жълтъка и галетата. Слагаме сол, черен пипер и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Разбиваме белтъка на сняг и също го прибавяме към сместа. Оформяме от нея малки топчета и с лъжица ги пущаме в бульона, който сме сложили на огъня да заври. Оставяме супата да ври с топчетата 10 мин, поръсваме със ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня. Поднасяме с препечени хлебни кубчета.
Пиле с чушки и домати
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 5-6 домата, 4-5 чушки, 1 к.ч. олио, магданоз, червен пипер, сол.
Нарязваме пилето на порции и леко го задушаваме в мазнината. Посоляваме, прибавяме нарязаните на ивички чушки и обелените и нарязани на кръгчета домати и поръсваме с червен пипер. Захлупваме и задушаваме на слаб огън. Когато месото омекне, наливаме 1 ч.ч. топла вода, варим още 15-20 мин, поръсваме наситнен магданоз и отстраняваме от огъня.
Сладоледени ябълки
Прoдукти: 4 големи ябълки, 30 г краве масло, пудра захар, сметанов сладолед, 4 ч.л. желе от касис.
Нaчин на приготвяне: Издълбаваме вътрешността на ябълките, като отстраним семките. Нареждаме в малка тавичка и във всяка ябълка слагаме бучка масло и 1 ч.л. желе. Поръсваме с пудра захар, доливаме малко вода и печем в умерена фурна около 30 мин. Като сервираме до всяка ябълка слагаме по 1 голяма топка сладолед.
ВЕЧЕРЯ
Макарони с ориз
Прoдукти: 300 г ориз, 6 чаени чаши прясно мляко, 20 бадема, 1 кафена чашка захар, 200 г макарони, 1 лимон, половин супена лъжица разтопено краве масло, 1 лимон, щипка сол, сладко по избор.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза на слаб огън с млякото, докато омекне. Прибавяме настърганата кора от лимона, счуканите бадеми, захарта и маслото. Сваряваме макароните в леко подсолена вода. Сипваме от сместа с ориза в обляна с вода форма, отгоре разстиламе от макароните, върху тях пак ориз и т.н. Оставяме ястието в хладилника за 1 нощ и поднасяме.
Кадаиф с малини
Прoдукти: 100 г малини, 250 г кадаиф, 125 г масло; Зa сиропа: 500 г захар, 500 мл вода; За гарни-ране: 500 г малини, 100 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: В тава разстиламе кадаифа на тънък пласт и върху него нареждаме парчен-ца масло. Печем го в умерена фурна, докато получи златист цвят. След като изстине, го заливаме със сироп, приготвен със захарта, водата и 100 г малини за аромат. Поднасяме го изстинал, покрит с малини и поръсен с пудра захар.
Сигурно се чували за номинацията на Белоградчишките скали за едно от Новите седем природни чудеса на света. И макар предложението да остана назад в списъка популярността на позабравеното българско чуд...
Една от особеностите на повечето овощни видове е, че в началото се правят разходи за отглеждането им, без да се получават плодове. Продължителността на безплодния период е различна за отделните видове...
Всички диетолози ни препоръчват топла напитка на закуска? Чудесно, но каква да е тя? Чаят заема второ място след водата в класацията за най-консумираните течности в света. Без значение дали е ч...
Приобщаването към музиката трябва да започне от най-ранно детство, но за много родители това е обучаването в различни музикални школи и досадни многочасови упражнения на цигулка и пиано. Безспорна е...