Още рецепти » 01 юли

 01 юли

ЗАКУСКА

Понички с шоколад

Прoдукти: 250 г брашно, 30 г захар, 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 10 г мая, 50 г настърган шоколад, 2-3 с.л. пудра захар, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко топло мляко и я оставяме да втаса. После прибавяме останалото мляко, разбитите жълтъци, захарта, брашното и малко сол. Разбиваме с дървена лъжица, докато се появят мехурчета. Тогава внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и оставяме сместа на топло място за 30 мин. Разточваме тестото на кора, дебела около 1 см и го нарязваме на кръгчета. Оставяме кръгчетата да престоят още 30 мин и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Отцеждаме готовите понички и ги поръсваме със смес от пудра захар и настърган шоколад.

ОБЯД

Супа от попчета

Продукти за 4 порции: 500 г попчета, 3-4 домата, 2 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 жълтъка, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: В подсолена вода, към която сме прибавили 2 с.л. олио, варим едро нарязания лук и целите обелени домати. Когато лукът омекне, прибавяме целите попчета и продължаваме да варим, докато се свари рибата. След това прецеждаме бульона, пасираме рибата и зеленчука и връщаме в бульона полученото пюре. Запържваме брашното в останалото олио и прибавяме към супата. Оставяме да поври още малко, отстраняваме от огъня, застройваме с жълтъците и подкиселяваме с лимонов сок. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Яхния от зелен фасул

Продукти за 4 порции: 1 кг зелен фасул, 3 чушки, 2 глави лук, 2 моркова, 2 домата, 1 к.ч. олио, 1 глава чесън, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеления фасул и го задушаваме в малко подсолена вода, докато омекне. Прибавяме олиото, останалия нарязан зарзават и малко ситно нарязан магданоз. Задушаваме на умерен огън, докато ястието остане на мазнина. Накрая подправяме със счукания чесън и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Студено суфле

Прoдукти: 4 яйца, 500 г сметана, 130 г захар, 200-300 г пресни малини, 5 с.л. желе от малини, 1 с.л. ликьор от вишни.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците с половината от захарта, докато станат на пяна. Отделно разбиваме белтъците с останалата захар, докато получим гъст сняг. Прибавяме 2 с.л. желе от малини, разбитите със захарта жълтъци и накрая - сметаната. Изсипваме получената смес в дълбок порцеланов съд и я оставяме в хладилник да замръзне. Приготвяме сос от останалото малиново желе, ликьора от вишни и 4 с.л. вода. Изваждаме охладеното суфле от хладилника и преди сервиране го украсяваме с пресните малини. Соса сервираме отделно.

ВЕЧЕРЯ

Спагети с доматен сос

Продукти за 4-5 порции: 500 г спагети, 1 кг домати, 5-6 с.л. зехтин, 2 люти чушлета, 8-10 маслини, 2-3 листа босилек, сол.

Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме зехтина в дълбок тиган и запържваме нарязания чесън и лютите чушлета. По желание изваждаме чушлетата. Бавно прибавяме обелените и настъргани домати, като постоянно бъркаме. Щом доматите поемат мазнината, сипваме нарязаните маслини и варим 30 мин на умерен котлон. Накрая подправяме с босилек и сол на вкус. Прибавяме сварените и отцедени спагети и разбъркваме.

Супа-пюре от пресни плодове

Продукти за 4 порции: 500 г кайсии /праскови или сливи/, 100 г захар, 50 г нишесте, 100 г сметана, 100 мл бяло десертно вино.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кайсиите на парчета, заливаме ги с гореща вода, колкото да ги покрие, и ги варим в закрит съд. След като се сварят пасираме. Отделяме полученото пюре, а остатъците заливаме с малко вода и отново ги варим. Прецеждаме получената извара и заливаме с нея пюрето. Добавяме виното и кипваме супата. Прибавяме нишестето, размито в малко вода, и отново кипваме. Поднасяме супата гарнирана със сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Посланието на детската рисунка

Докато рисува, детето разкрива своя мъничък свят, изтъкан от скрити радости и несподелени тревоги. Невръстните му творби съвсем не са лишени от смисъл и символика. Напротив, ако се опитате да разтълку...

Поясът на Нептун лекува ревматизъм

Интересно е предложението на руски учени, които за лечение на ревматизъм използват пояс, наречен “Поясът на Нептун”. За изпълнение на процедурата е нужно памучно платно с ширина около метър и половина...

БАБИНИТЕ ЛЕКОВЕ

Мнозина от нас смятат рецептите, предавани от поколение на поколение, за отживелица. Нищо чудно, като се има предвид огромното разнообразие от лекарства в близката аптека. Бабините лекове обаче съвсем...

Ягоди растат до небето

Ягодовите храсти на сорта Монт Еверест растат към небето като ягодово дърво и дават плодове непрекъснато от края на май до първите студове. На височина могат да достигнат над 1,20 м. В продължение на ...

Начало