11.08.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 4587 |  0 
Кафето – красиво, но капризно растение
Кафето (Coffea), без което не можем, се получава от едно екзотично растение. То произхожда от Африка, някогашното царство Кофа, сега провинция на Етиопия, на чието царство е взело името. В родината си расте из речни долини на 1600-2000 м надморска височина. За първи път кафето се споменава преди около 10 века. Описание на лечебните му качества дава лекарят Авицена, точно през 1000-та година. В Европа първите екземпляри са засадени в ботаническата градина на Амстердам през 1690 г. Двадесет и четири години по-късно магистратът на града изпраща едно растение на Людовик ХIV. Това предизвикало голям интерес. Така в Европа с успех се настанил този толкова красив, едновременно капризен и полезен вид. Като цяло обаче, пътят на кафето до потребителя е бил много труден. В много страни за консумацията му са се издавали строги забрани.

Домашен любимец

Оглеждани в саксия, растенията се оформят като храсти, които достигат 1,5-2 м височина. Листата са удълженоовални, от 5 до 20 см дълги и от 2 до 5 см широки, със заострен връх. Те са кожести, тъмнозелени, лъскави, много декоративни. Цветовете са петделни, бели или кремави. Появяват се през август-септември. Събрани са от 3 до 15, приседнали в пазвите на листата. Ароматът им напомня на жасмин. Въпреки че се опрашват кръстосано, може и да се самозаплождат. Благодарение на това се получава нормална реколта. Плодовете са почти овални ягодки, около 1,5 см в диаметър. Когато узреят, са тъмночервени, много декоративни. Съставени са от по две семена (зърна). За консумация са годни след 8-10 месеца, когото се обират. В тях се съдържа около 1,7% кофеин, заради който се употребяват.
Наистина, това е изключителен успех, любител на кафе, така да отгледа растенията си, че те да плододават. Имайте предвид, че растенията са много чувствителни към топлината. През зимата оптималната температура е над 16-18С. За да реализирате вашата мечта, трябва да знаете как се размножават. Ако ще използвате семена, обирайте плодовете, когато узреят добре и придобият наситено червена багра. За нашата страна подходящият срок е през април, защото през май трябва да ги засеете.

Как се отглежда

Много важна е предварителната подготовка, при която трябва да премахнете меката месеста част на плода, но така, че да не допуснете разделянето на две половинки. Може да засаждате по няколко семена в саксия с почвена смес, в която преобладава пясъкът. Поставяйте ги на дълбочина 2-3 см. Задължително е да поддържате постоянна почвена влажност. Когато температурата е около 20-22С, пониците трябва да се появят след 30-40 дни. След като се развие първата двойка листа, трябва да засадите растенията в саксии номер 7. Младите растения са много чувствителни по отношение на светлината. Въпреки че имат необходимост от много светлина, прякото силно слънчево греене ги уврежда. През зимата, най-важният фактор пък е топлината. Температурата в никакъв случай не трябва да е по-ниска от 12С, защото растенията може да загинат.

Размножаване

Освен чрез семена, вие можете да размножавате кафето и като вкоренявате връхни резници през лятото. Те трябва да са оформили поне две двойки листа. Отрезът направете на 2 см под листния възел. Съставете почвена смес от равни части чимовка, добре разложен оборски тор, торф и пясък. Поставете по няколко резника в саксия. Привържете над тях като с похлупак прозрачно полиетиленово пликче. Така въздушната влажност винаги ще се запазва висока. Докато се прихванат, растенията трябва да са на полусянка. Чак след това може да се изложат на разсеяно слънчево огряване.
Вкоренените резници засадете в саксии номер 10-12. Докато са млади, всяка пролет ги прехвърляйте в саксии с един или два номера по-големи. Последното жилище може да е специално произведен красив дървен съд. Не забравяйте предварително да монтирате отстрани подходящи дръжки. Това е необходимо за удобното пренасяне, особено когото се наложи изнасяне на балкона.


04.09.2012 г. / д-р Анка Дончева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022