25.09.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 18238 |  4 
Диагноза по външността
Визуалната диагностика, чиито основи са положени преди много векове от Хипократ, се прилага и днес от терапевтите - опитният лекар просто е длъжен да разпознае заболяването дори при бегъл оглед на пациента си. Работата е там, че особеностите на телосложението на даден човек и неговите външни данни (дори чертите на лицето) свидетелстват както за прекарани и съществуващи заболявания, така и за вродена склонност към някое конкретно страдание.

Очите

„Огледалата на душата" отразяват не само душевните тайни, но и доста по-прозаични факти, а именно наличието на конкретно заболяване. Особеностите на формата на клепачите, промените в цвета на очната ябълка и еклерите, прекомерното или недостатъчно овлажняване - всички тези признаци много често се оказват външна проява на различни болестни симптоми.
Прекомерно блестящите, изпъкнали очи в комбинация с влажна и доста гореща кожа говорят за свръх-активност (хиперфункция) на щитовидната жлеза. При хипофункция на жлезата пък очите заприличват на тесни цепки върху отеклото лице.
Пожълтялото бяло свидетелства за вероятна патология на жлъчните канали и за заболявания на черния дроб.
Бледата вътрешна страна на долния клепач обикновено е проява на желязодефицитната анемия. Множеството спукани кръвоносни съдове, които придават розовеещ оттенък на очите, говорят за повишено кръвно налягане и патология на капилярите.
Жълтеникавите липоми по горния клепач карат лекарите да подозират повишено ниво на холестерола и съответно склонност към атеросклероза.

Някои факти

Древната наука ирисодиагностика ни помага да разпознаем болестта по вида на ирисите. Цветът, щрихите, петната - всичко това играе важна роля в определянето на заболяването, дори когато то протича безсимптомно. В наше време методиката се е усъвършенствала и сега компютър снема данните от ириса, после прави картина на състоянието на организма. Традиционната медицина обаче се отнася с известни съмнения към ирисодиагностиката.

Косата

Нейният вид е своего рода индикатор за вътрешното състояние на организма и може да ни подскаже на кой именно орган в тялото си трябва да обърнем внимание.
Прекомерното падане на косата е чест спътник на болестите на ендокринната
система, на жлъчния мехур (холецистит) и на черния дроб. Между впрочем тези симптоми свидетелстват и за преживян силен стрес.
Ако скалпът и косата ви са мазни, трябва да проверите как стоят нещата с черния ви дроб и задстомашната жлеза.
Наличието на пърхот сигнализира, че имате някакви проблеми със стомашно-чревния си тракт.
Сух скалп и суха коса се наблюдават при хора, страдащи от анемия, неврози или заболявания на бъбреците.
Късащата се и без блясък растителност на главата, особено в съчетание със слаби, разслоени нокти, е следствие на недостиг на витамини, но може да сигнализира и за намалена активност на щитовидната жлеза.
Въпреки че ранното побеляване по принцип се дължи на генетичното наследство, понякога то е косвен признак за възможни нарушения в кръвообращението.

Някои факти

Диагностицирането на структурата на един-единствен косъм разкрива много неща за нашето здраве. При това се оценяват равномерността на диаметъра му, работата на мастните жлези, състоянието на корените, здравината. През последните десет години широка популярност получи спектралният анализ на косата, по който специалистите определят точния баланс на макро- и микроелементите в организма. Оказва се, че при здравия човек се наблюдава строго определено процентно съотношение на тези вещества, всяко от които изпълнява многопланови функции както на клетъчно ниво, така и на нивото на отделни органи и системи. Съвсем естествено нарушеното съотношение се отразява твърде зле не само върху структурата на тъканите, но и върху функционирането на жизненоважни органи, следователно и върху здравето като цяло.

Лицето

Методът на диагностика по лицето е особено разпространен в страните на Изтока, най-вече в Китай и Корея. Всъщност нито един опитен лечител от тибетската медицинска школа не поставя диагноза, без да изучи внимателно лицето на пациента си - та нали всичко, което става в нашия организъм, се отразява първо върху него.
Последователите на визуалната диагностика уверяват, че по чертите може да се определи състоянието на сърдечносъдовата система и дори да се предскаже инфаркт на миокарда. При това признак на евентуални проблеми със сърцето се смята най-вече нарушението на чувствителността, включително и нейната загуба, в кожата, намираща се между брадичката и долната устна.
Ето и други обезпокояващи симптоми:
Дълбоките и дълги назолабиални гънки (тези между устата и ноздрите) говорят за повишено натоварване на сърцето и органите на кръвообращението.
Бледите устни и най-вече лекото им посиняване от време на време свидетелстват за риск от сърдечна недостатъчност. Забележите ли нещо подобно у себе си, веднага се обърнете към кардиолог.
Множеството „звездички" в областта на скулите, под очите и върху ноздрите, образувани от спукани капиляри, указват заболявания на черния дроб, при които се нарушава факторът съсирваемост на кръвта.
Притежателите на много тесни носове са изложени на съвсем реалната опасност да развият сърдечна невроза.
Червените, дори алени бузи и спуканите кръвоносни съдове по носа означават купероза - заболяване на капилярите, които постепенно губят своята еластичност и си остават разширени. Хиперпигментацията на лицето, наречена хлоазма, се дължи най-вече на нарушения в работата на надбъбречните жлези.
Отоците на горните и долните клепачи, т. е. неприятните торбички под очите, говорят за евентуално заболяване на бъбреците, особено ако се появяват сутрин.
Бледите ушни раковини с характерен восъчен оттенък съпътстват нарушения в кръвообращението.
Слепоочията са много важна диагностична зона. Ако артерията, която се намира там, е изпъкнала и с резки контури, а лицето ви се зачервява периодично, очевидно става въпрос за скокообразно повишаване на кръвното налягане и съответно за опасност да изпаднете в хипертонична криза.

Някои факти

По лицето могат да се „изчислят" дори заболяванията на централната нервна система. Съвсем наскоро американски учени са разработили специална програма за целта, способна да разпознае най-различни заболявания и генетични синдроми. Като анализира чертите на пациента (понякога дори по снимка), компютърът помага на лекарите да поставят правилна диагноза. При това лицето се представя като схема от 48 точки. Сравнявайки тяхното положение и разстоянието помежду им с информацията от своята база данни, умната машина разпознава доста патологии.

Ноктите и пръстите на ръцете

Те привличат вниманието не по-малко от човешкото лице. Далеч не всички могат да се похвалят с изящни пръсти и със здрави, с идеална форма, гладки, прозрачни и бяло-розови нокти. Но проблемът не е в красотата - състоянието и външният вид на ръцете са симптоми на редица заболявания.
Разслоената и чуплива нокътна пластина ни позволява да предположим недостиг на витамини и микроелементи, в частност на желязо и калций, причината за което трябва да се търси в недоброто функциониране на стомашно-чревния тракт, черния дроб или щитовидната жлеза.
Вълнообразната повърхност на ноктите, пресечени от хоризонтални неравности, сигнализира за недостиг на магнезий. Ако подлагате ноктите си на агресивното въздействие на битовата химия или сваляте лака си с лакочистител, съдържащ ацетон, козметичният дефект може да се задълбочи до такава степен, че да се наложи да прибегнете до прием на комбинирани витамини и до специални процедури.
Уплътнените и с увеличен обем стави, които болят и периодично отичат (при смяна в атмосферното налягане, например), са видимо свидетелство за ревматоиден артрит.
При положение, че нокътят на палеца ви е огромен и изпъкнал (като стъкло на часовник), уплътнен е в краищата и покрит с надлъжни ивици, трябва да се прегледате при пулмолог, за да разберете дали не става въпрос за някаква патология на белите ви дробове.

Кожата

Най-големият орган в човешкото тяло, кожата образува неговата външна обвивка, защитава го от разнородни агресии, участва в дишането, терморегулацията, обменните и много други процеси. Медиците и биолозите изучават нейните свойства открай време, но и досега има не малко тайни, отнасящи се до взаимодействието й с другите органи. Палотогия на стомашно-чревния тракт, жлъчните канали, черния дроб, сърдечносъдовата система, както и нарушения в работата на ендокринните жлези - всичко това си проличава по състоянието и външния вид на нашата кожа.
Множеството зачервени участъци обикновено показват, че в организма протича възпалителен процес или пък е налице повишено ниво на хемоглобина в кръвта.
Ясно изразената „мъртвешка" бледност говори или за обща интоксикация, или за нервни разстройства.
Много сухата, лющеща се и дори напукана кожа твърде често е признак на недостиг на витамини или „придружава" алергична реакция на организма.
Белите петна по тялото са симптом на витилиго и свидетелстват за предразположеност към заболявания с автоимунен характер.
Кожните раздразнения, зачервяването, сърбежът са типични признаци на алергията, но понякога са следствие и на дисбактериоза или на гастрит.
Гнойните пъпки указват стафилококова инфекция, също така много често съпътстват промените в хормоналния фон.

Някои факти

Нарушенията в работата на ендокринните жлези винаги се отразяват върху външния вид на човека, твърдят лекарите и го отдават на това, че в кожата са разположени рецептори за всички хормони. От което следва, че хормоналните бури неизбежно предизвикват промяна в цвета на кожата, в нейния тургор (плътност, стегнатост), във влажността, тонуса и прочее. Точно по тази причина с напредването на годините възрастовите изменения, дължащи се на намаляването на хормоните в организма, стават явни. Появяват се бръчки, кожата се отпуска, губи влагата си, с една дума, превръща се в нежелано свидетелство за преживените десетилетия.
Излишъкът на мъжки хормони при жените в менопауза предизвиква повишено окосмяване на лицето и тялото, едновременно с което косата - уви, се разрежда и изтънява. В същото време излишъкът на женски хормони при мъжете става причина за недостатъчното окосмяване на лицето (брада и мустаци почти няма), както и за отлагането на мастна тъкан от женски тип върху гърдите и бедрата. Казано накратко, външният вид на човека, младостта, красотата и здравето му зависят именно от работата на неговите жлези.
20.01.2011 г. / Димитрина Даневска
Най-четеното в "Рецепти за здраве"
Коментари (4)
Коментари От: Стела  13:33  сряда, 20 май 2015 г.Докладвай
обиден коментар
 
Радвам се, когато попадна на четиво, чийто автор е наясно какво пише. За съжаление, мнозинството е инертно и нехае за здравето си.
Дарина, не разбрах, по какъв начин тази информация Ви беше забавна‽
 
Коментари От: darina  14:10  неделя, 22 юли 2012 г.Докладвай
обиден коментар
 
ИНТЕРЕСНА,ЗАБАВНА,ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ,БЛАГОДАРЯ!
 
Коментари От: Paskalievs  20:30  неделя, 15 юли 2012 г.Докладвай
обиден коментар
 
Много ценна информация!
 
Коментари От: николина  14:56  сряда, 6 юли 2011 г.Докладвай
обиден коментар
 
Благодаря, за поднесената информация-полезна и надеждна. Желая ви успех!
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022