Още рецепти » Опасни ли са бенките?

 Опасни ли са бенките?

Очарователни, когато са красиво разположени върху лицето или деколтето, напоследък бенките все по-често тревожат дерматолозите, които ги наричат „бомба със закъснител". Кои са причините за преобразуването им в меланоми, най-тежките форми на рак на кожата, и можем ли да предотвратим това?

На повърхността

Кожата покрива цялото ни тяло и изпълнява важни функции - участва в обменните процеси, посреща агресията на околната среда, защитава вътрешните ни органи от микроби и инфекции. Дерматолозите са убедени, че по състоянието й може да се узнае много за здравето на човека. Бенките (на латински невус) са доброкачествени образувания, съставени от меланоцити - клетки, отговарящи за пигментацията на кожата. Всеки от нас има средно по 20 - 25 от тях по тялото си. Понякога приличат на гладко плоско петно и може да са леко издути, а цветът им варира от сиво, червено, черно, кафяво до телесен оттенък, често по тях растат косъмчета. Човек се ражда без бенки и умира без тях, ако доживее до дълбока старост - невусите се появяват в първите десет години след раждането и изчезват след осмото десетилетие.
Вероятността някоя от бенките да се развие в меланома е 1 на 7 млн., но въпреки това те си остават „слабото място" на кожата.

Пет взривоопасни фактора

1. Слънце.То е първият и най-страшен враг на кожата. Силното желание за красив бронзов загар е една от основните причини за появата на рака. Под въздействието на UV лъчите кожата се изсушава и се появяват вроговени участъци, покрити с корички - кератоми, които в бъдеще лесно могат да се изродят в смъртоносни клетки. Ултравиолетовата светлина в големи дози ускорява деленето на клетките и намалява защитните сили на организма.
Нали знаете, че знатните дами от миналото винаги са се разхождали с чадърче в ръка и широкопола шапка с воал. Упорито криели кожата си от силните слънчеви лъчи и тя оставала нежна и еластична до дълбока старост, което се предавало и на следващите поколения. Загарът бил „привилегия" на простолюдието, работещо под открито небе.
2. Хормонални промени в организма.Най-вече по време на бременност, когато жлезите с вътрешна секреция рязко активизират дейността си.
3. Нарушаване целостта на бенките. Обикновено това става при травми, одраскване, постоянно триене в дрехите, бижутата и аксесоарите.
4. Генетична предразположеност.
5. Заболявания на жлезите.


Другите врагове

Нашата кожа има огромен брой неприятели. Външните са замърсеният въздух, озоновата дупка, вредните химически съставки, а тези, които приемаме вътрешно, са нездравословната храна, спиртните напитки, медикаментите. Пушачите сами се подлагат на огромен риск. С цигарения дим в организма им попадат множество вредни вещества, които разрушават наличния витамин С, участващ в синтеза на еластиновите и колагеновите влакна. Тъй като епидермисът на пушачите е с 40-50% по-тънък от този на останалите, опасността от злокачествени промени е многократно по-голяма. Изходът е един - спрете да пушите! Силното излъчване от екрана на компютъра пък води до умъртвяване на повърхностните клетки на кожата. Последиците са ранно състаряване, рязко понижаване на имунитета и др. Затова поставете силен защитен екран на монитора и не стойте по цяла нощ пред него.

Pисковитe групи

На първо място са жените, тъй като кожата им поначало е по-тънка от тази на мъжете, а дрехите им откриват голяма част от тялото - къси поли, шорти, рокли с презрамки. В рисковата група влизат и хората с нисък „слънчев капитал" - така се нарича способността на кожата да произвежда меланоци-ти, предпазващи я от слънчевата радиация, Колкото повече се подлагате на силното слънчево греене, толкова по-бързо изчерпвате въпросния капитал. Най-нисък е той при децата и при хората със светла кожа, покрита с лунички, руса или рижа коса и сини очи. Те могат да разчитат на собствената си защита едва до 20-годишна възраст за разлика от тъмнокосите и мургави индивиди, при които тя действа до 30-35 години. Това обаче не бива да успокоява никого, защото меланомата застрашава дори хора с черен цвят на кожата, като засяга най-светлите участъци от телата им - под мишниците, слабините, дланите.

Защитата

* Редовно проверявайте състоянието на бенките, родилните и пигментните петна по кожата си.
* Не бързайте да получите мечтания загар - излагайте се разумно под слънчевите лъчи, като не забравяте, че и в сянката на дървото или на чадъра също се почернява.
* Добре е през лятото да носите леки дрехи, които да покриват краката ви, широкополи шапки, пазещи лицето и раменете.
* Всяка есен се преглеждайте при дерматолог - така ще можете да реагирате веднага и при най-лекото изменение по кожата ви.
* Само в специализираните кабинети с помощта на високотехнологични уреди ще разберете имате ли проблеми.
* Ако случайно нараните някоя бенка или пък забележите новопоявило се съмнително петънце, не се самолекувайте с народни средства, а се консултирайте със специалист,

Важно!

* Слънцезащитният продукт не бива да се втрива дълбоко в кожата - действието му е активно само ако се намира на повърхността й.
* Колкото по-светла е кожата ви, толкова по-голям трябва да е защитният фактор.
* Дори да използвате козметично средство с висок индекс, не бива да се печете в часовете, когато слънцето е в зенита си.

Автор: д-р Янко Янков

Представяме Ви:

Консервиране на зеле

Кисело зеле на глави Прoдукти: 30-35 кг зеле, 1,250 кг сол, 25 л вода Нaчин на приготвяне: Избираме зелки с тегло над 1 кг, почистваме ги от външните листа и цепваме кочаните на кръст...

Пълнени тиквички

Тиквички с плънка от лук и сирене Прoдукти: 4 тиквички, 1 по-голяма глава лук, 200 г сирене, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвян...

Цветните композиции – първи стъпки

Всяка ваза или чаша с цветя е способна да добави ярка краска във вашия живот. Защо се композират цветя? Композирането е не просто умение да разположите стъблата под определен ъгъл. За да се справите с...

Агнешки гозби

Агнешка каварма Прoдукти: 800 г агнешко месо, 4-5 глави лук, 1 пакетче краве масло, 4-5 домата, 1 ч.л. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 2 люти чушлета, сол. Нaчин на приг...

Начало