25.09.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4426 |  0 
Симуланти ли са хипохондриците?
Хипохондриците не са симуланти. Не се преструват на болни, за да получат някаква изгода. Напротив, те действително се чувстват болни. Не се числят също и към групата, в която психическото натоварване предизвиква в хората психически признаци. За разлика от психоматиците, които могат да има конкретни, понякога дори силни болки, без при това лекарят да открие някакво органично увреждане, хипохондриците имат по-скоро леки оплаквания. Според тях болестите са засегнали повече органи, имат бодежи, пулсирането и треската обхващат цели области.
Когато при основен преглед не се открие нищо, те отново и отново се подлагат на изследвания, защото са убедени, че са болни. Съзнателно вземат лекарства, препоръчани им от близки и познати, прочетени в едно или друго здравно издание.
Лекарите трябва да им доказват, че гледат сериозно на техните проблеми и да обосновават правотата си с извършените изследвания. А има и риск: който непрекъснато си втълпява някакви оплаквания, е застрашен от опасност наистина да се разболее (разбира се, това не означава, че непременно ще се случи).
Единна концепция за лечението на хипохондриците не съществува, защото отделните случаи са твърде различни. Зад много от тях се крие депресия и страх, затова много ценна е помощта на психотерапевта.
За да помогнат на хипохондрика, близките му не бива да приемат действията му за смешни и да му се подиграват.
01.06.2013 г. / д-р Димитър Часовникаров, невролог и психиатър

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022