Баклата (Vicia faba L.) е едногодишно растение от семейство Пеперудоцветни (Papillionaceae).
Това бобово растение има висока хранителна стойност. Употребява се главно в зелено състояние и много рядко във вид на зрели зърна. Широко използвана в миналото, днес баклата се е превърнала в любителска култура, изместена от зеления фасул и граха. Но по съдържание на белтъчни вещества тя ги превъзхожда. Освен това плодовете й (чушките) се появяват доста преди плодовете на градинския грах и градинския фасул, което също е в нейна полза. Тъкмо това поддържа интереса у любителите и онези, които могат да я отгледат, не бива да пропускат тази възможност.
Засява се при първа възможност в края на зимата, още през февруари, а в южните райони може и през есента преди настъпването на студовете. В малката дворна градина подходящ начин на отглеждането са браздите. Правят се през 50 см една от друга. Семената се засяват в основата на браздите по 3-5 в гнездо. Разстоянието между гнездата е 30-40 см.
Грижите за баклата се състоят в редовно окопаване и поливане при засушаване. Беритбата започва в началото на май. Бере се през 5-10 дни, за да не загрубяват плодовете и да не губят консумативните си качества.
Листата на тритонията са лентовидни, а цветовете в различни багри - звездовидни. Вирее на открито само в област с умерен климат (у нас на юг). Засадете кормусите през септември на дълбочина 5 см. През...
За някои хора фукцията е най-красивото градинско цвете. На други това може да се стори странно, тъй като цветовете са малки, а багрите са само бели, розови, червени, бледоморави и виолетови. Очаровани...
Не бъркайте това растение с големите луковици амарилис, продавани за отглеждане на закрито. Те са сортове на хипеаструма и растат по различен начин. Амарилисът може да се отглежда и на открито - на сл...
У нас се отглеждат две разновидности – главеста салата и маруля. Широката употреба на салатата се дължи на вкусовите, диетичните и хранителните й качества. Съдържа азотни вещества предимно във форма...