Жалко е, че ромнеята не е по-популярна. Стъблата й може да умрат от студа, но бързо ще се появят нови. От юли до октомври по връхчетата им се появяват бели маковидни цветове с големината на чаени чинийки. Декоративните листа са синкавосиви. Ромнеята бавно се възстановява след пресаждане.
Сортове: Основният вид е R. coulteri. Изправените стъбла достигат около 1,5-1,8 м височина, а ароматните цветове имат ясно изразени златисти тичинки. В специализираните разсадници може да откриете близката й роднина R. trichocalyx, но между тях разликата е малка. R. hybrida е кръстоска между двата вида.
Място и почва: Ярко слънце и завет. Не садете в студена и тежка почва.
Подкастряне: През март отрежете стъблата до няколко
сантиметра над почвената повърхност.
Размножаване: Отделете и засадете вкоренени издънки напролет.
Това е традиционната подправка в националната ни кухня. Чубрицата е основната съставка на българската шарена сол. Освен това можем ли да си представим ястията боб, леща, картофи, кюфтета и др. без уч...
Свежите и сухи листа и цветовете, цели и смлени, се използват поради неповторимия си аромат като подправка в приготвянето на разнообразни ястия от домати, сирене, гъби, риба и консерви от зеленчуци (...
В края на декември едно ярко цвете превзема цветарските магазини и домовете. Това е коледната звезда. В превод името й означава прекрасна млечка и тя наистина заслужава името си. Пуансетията, както...
Всички познават зеленолистния бъз, особено когато плоските съцветия от дребни бели цветове и черни плодчета се появят над големите наделени листа. Той расте навсякъде и достига 6 м височина, но за гра...