Растения » Еленови рога (платицерум)

 Еленови рога (платицерум)
Platycerium

Сигурно сте виждали как от малка висяща кошничка стърчат мощни зелени еленови рога. Това е забележителната папрат платицерум (Platycerium) – най-едрата, най-необикновената и най-красивата от папратите. Името й идва от гръцки и означава широки рога.
Платицерумите се отнасят към семейство Папрати (Polypodiaceae) и включват само 7 вида. Всички те растат в горите на Югоизточна Азия и Австралия.
Както всички папарати, и това растение има два вида листа: стерилни и спороносни. Стерилните растат в долната част и са плоски, закръглени, подредени керемидообразно. Те образуват нещо като фуния, в която се събират вода и хранителни вещества. От средата на фунията израстват спороносните листа – дълги, нарязани, по тях могат да се забележат зреещите спори. Те са насочени на всички страни и придават на растението неповторим и особено ефектен облик.
Еленовите рога достигат на височина до 25 см, а разперените и увиснали листа са дълги около 50-60 см. В течение на годината израстват 2-3 нови листа.
Най-добре расте на светло, но не слънчево място. Оптималната температура е 18-20 градуса. Зле се отразяват температури под 15 и над 24 градуса. Преди поливането почвата трябва да е добре изсъхнала. Най-добре е саксията да се потопи за 15 мин в съд с вода, за да може почвата да се напои добре. Веднъж месечно е добре във водата да се разтвори минерален тор.
Платицерумът добре понася стайния въздух, но харесва пулверизирането 1-2 пъти седмично, при което се почистват и листата. Те не бива да се мият с кърпа, тъй като се премахват късите косъмчета, с които са покрити и които помагат на растението да се справи със сухия въздух.
Възрастните растения не се пресаждат, освен в случаите, когато трябва да се смени съдът поради естетически съображения – например от саксия върху корен.
Пожълтелите и изсъхнали стерилни листа не се премахват, а се оставят да паднат сами. Пожълтелите спороносни листа обаче се изрязват от основата.
За размножение на платицерума могат да се използват кореновите издънки, които се появяват понякога. Засаждат се в специална почва за папрати.

Тайните на успеха

Светлина: Разсеяна.
Вода: Само когато почвата добре изсъхне.
Влажност на въздуха: Няма претенции.
Подхранване: Веднъж месечно.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Тинтява (генциана)

В истинския алпинеум трябва да има поне един вид от това растение. Ако засеете лятно- и есенноцъфтящи видове, сините тръбести цветове ще цъфтят от май до октомври. За съжаление повечето генциани са тв...

Симфорикарпус

Обикновеният симфорикарпус расте буйно и не е капризен - вирее на ярко слънце или в гъста сянка под дърветата. Покрива големи площи в по-некултивираните части на градината. Големите бели плодчета се п...

Налба (Английско мушкато)

Мушкатото от семейство Здравецови (Geraniaceae) произхожда от Южна Африка. Името му идва от гръцката дума pelagros, която означава щъркел, и е свързано с формата на плодовете. Родът включва около 280 ...

Ниерембергия

Странно е защо растение с толкова качества не се радва на по-голяма популярност. През лятото компактните туфи от листа са покрити с многобройни цветове. Може да използвате това цвете по много начини -...

Начало