Гъби » Пъстърва

 Пъстърва
Polyporus squamosus Huds. ex Fr.

ЯДЛИВА ГЪБА. Вкусна, с добър аромат, но годна за консумиране само, докато е млада. Преработва се предимно като маринована с подправки. Застарялата гъба се обработва трудно и не се понася добре от организма.
Расте върху жива или мъртва дървесина, предпочита широколистните видове, обикновено по няколко гъби в групички върху едно дърво и винаги по-високо на ствола. Появява се през лятото, расте и през есента.

ОПИСАНИЕ:

Шапката е разперена, месеста, с доста големи размери - от 10 до 30 см и повече, с дебелина 2-4 см (по-тънка в периферията и по-плътна в средата и към пънчето). Цветът на кожицата е охреножълт. Цялата й повърхност е покрита с кафеникави люспички, които са разположени по-рядко към периферията и се сгъстяват към основата, при пънчето, което е заловено за дървото, върху което расте гъбата.
Плодовото месо на младата гъба е бяло до бледожълто, меко, а на застарялата - твърдо и вдървесинено, когато вече е негодно за консумация.
Тръбичките са къси, жълтеникавобели, заловени една на за друга и за плодовото месо.
Пънчето е заловено за дървото, разположено малко странично спрямо шапката на гъбата. По цвят не се отличава от гъбата, но основата му е малко по-тъмно оцветена.

Автор: recepty.bg
Начало