25.09.2022 година
1564339898.swf
Б
олежки
  1953  |   0  
Как да се избавя от цистита?
Преди да се обсъжда лечението на цистита, трябва да се изяснят някои важни данни, определящи начина на лечение. Дали няма хроничен възпалителен процес в самите бъбреци или в други тъкани около пикочните пътища (възпалителен или друг процес в гениталиите на жените, участие на простатната жлеза при мъжете). Има ли постоянна тлееща бактериална инфекция в мехура, която под влияние на отключващ фактор причинява обостряне на цистита и т.н. Това изисква консултация със съответен специалист и изследване на урината. Трябва да се спазят някои правила: при всяко „обаждане” на цистита да се изследва урината и това да стане преди започване на лечението! Изследването включва: пълно лабораторно изследване на прясна урина и бактериологично изследване чрез посявка на урина и определяне на чувствителността на откритите бактерии към медикаменти. Необходимо е бактериалното изследване на урина да се извърши няколкократно, за да се отчетат сигурно необходимите данни.
Често се поставя въпросът за избор на лечението – медикаменти или билки. Ако има постоянна бактериална инфекция и при обострянията на цистита бактериалното число е над приетите норми – медикаментозното лечение у наложително и съобразено с резултата от микробиологичното изследване и клиничната картина.
При по-леките възпаления, без налични показания от лабораторните изследвания за изразена бактериална инфекция, можете да ползвате билки.
Билколечението при хроничните цистити не бива да се подценява, то дори има и своите предимства: увеличава отделяното количество урина, не действа токсично върху организма, ефектът настъпва бързо и лечението може да приключи за няколко дни. Освен това е евтино. В билките има вещества, които действат антибактериално и противовирусно, подобряват кръвообращението на лигавицата на пикочния мехур и увеличават защитата й срещу възпаление. Затова и все по-често билките се ползват за създаване на медикаменти на растителна основа.
Най-често ползваните целебни растения в лечението на цистита (препоръчвани от фитотерапевти и уролози) са: мечо грозде, босилек, свила от царевица, хвойна, червена боровинка, брош, риган и др. Ползват се поотделно или в комбинация помежду си, или с витамини. Преди да предприемете билкова терапия, се посъветвайте с лекаря си.
19.09.2017 г. / д-р Йордан Султанов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022