25.09.2022 година
1564339898.swf
Б
олежки
  4025  |   0  
Прахан срещу ставни заболявания
Праханта е подковообразно сиво-жълтеникаво твърдо тяло с диаметър 10-30 см. Развива се най-често като паразитна гъба върху широколистните дървета, главно върху бука. Ефикасна е при нараняване на кожата и очни заболявания: конюнктивити, ирити, екзема на клепачите, склерит, трахома и др.
Чудодейно е действието й при хронични ставни заболявания, артрити, остър ставен ревматизъм и бронхиална астма:

• 1 чаена лъжица прахан се запарва с 1 ч. вряща вода и след като изстине, се изпива на три пъти по 1 винена чаша 30 мин. преди ядене.

• Със същата отвара под форма на компреси се налагат болните места.

• Употребява се още като потискащо средство върху развитието на някои тумори, при заболяване на пикочния мехур и всякакви отоци - възпалителните процеси се блокират до степен на нормално състояние на организма, а много високите температури се понижават за едно-две денонощия.

• При наранявания с кръвоизливи външно се посипва прах без предварителна обработка и кръвотечението спира.

• При вътрешни кръвоизливи се комбинират стъбло от ефедра, мицел от прахан и цвят от казанлъшка роза: една чаена лъжичка смес от равни количества ефедра и роза се вари в 400 мл вода. Прецежда се и се прибавя 1 ч. л. прахан. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша 30 минути след ядене.

• При висока температура се комбинират стъбла от бръшлянова самобайка, мицел от прахан и листа от люляк. Една супена лъжица от самобайка и люляк се запарват с 400 мл вода и се оставят да врат 5 минути. След прецеждане към отварата се прибавя 1 чаена лъжичка прахан. Изпива се на три пъти 30 минути преди ядене.
04.10.2015 г. / Здравка Янева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022