25.09.2022 година
1564339898.swf
Б
олежки
  5620  |   0  
Първа помощ при инфаркт
През студените зимни месеци се наблюдава активизиране на някои много опасни сърдечни заболявания, сред които на първо място стои инфарктът на миокарда. Когато човешкото сърце бъде поразено от инфаркт, в един миг умират милиони клетки в зависимост от големината му. Запушването на кръвоносен съд, по който се придвижва кръв, предназначена да храни сърцето, води след себе си гърчове на тези клетки, които в крайна сметка умират. В този момент пострадалият човек е поразен от инфаркт на миокарда.
Статистиката е категорична и страшна: около половината от хората, „ударени" от инфаркт, напускат този свят още преди да са достигнали до болничното заведение.
Всъщност това е един от най-големите проблеми на днешната медицина и е свързан с големия въпрос по какъв начин поразеният от инфаркт да бъде транспортиран колкото може по-бързо до специализираната клиника. Българската медицина, независимо от трудностите, които изпитва, разполага с великолепно подготвени екипи за борба с инфаркта, има вече и достатъчно ефикасни медикаменти, които могат да помогнат за
преодоляване на запушването в пострадал ия кръвоносен съд, а ако е необходимо, след това да бъде извършена и операция.
Затова, ако смъртта не настъпи веднага след получаване на инфаркта, възможност болният да оцелее се увеличава. Необходимо е обаче неговите близки по най-бързия начин да го отведат в болницата с помощта на екипи на „Бърза помощ". Трябва да се знае, че първите 60-90 минути след получаване на инфаркта са най-важните и бих казал, фаталните, за спасяването на болния човек. През този час-час и половина лекарският екип може да приложи всичко,което е нужно за спасението на поразения. Следващият час-час и половина се използва за медикаментозно лечение, като обикновено лекарствата се вкарват в човешкия организъм по венозен път, а целта е по този начин да бъде стопен напълно или частично тромбът, причинил инфаркта. След третия час вече идва времето на така наречената интервенционална кардиология или казано по-простичко и ясно - отстраняване на тромба по инвазивен път и разширяване на поразения участък.
След преминаване на първия шок от получения инфаркт (при положение, че болният оцелее веднага след получаването на инфаркта и през първия час до получаване на квалифицирана медицинска помощ), поразеният от това тежко сърдечно заболяване трябва да „прескочи" още няколко сериозни препятствия, за да се почувства поне малко по-спокоен. Първото от тях идва на втория ден след инфарктния удар, а после -след петия-шестия ден. Практиката е показала, че обикновено през това време настъпват някои опасни рецидиви, след което рисковете намаляват, без това да означава, че са изчезнали напълно. Защото има и една друга опасност и тя се нарича втори и дори трети инфаркт. Това не бива да се забравя, както и необходимостта от щателна проверка на основните кръвоносни съдове, хранещи сърцето. А знаем, че те са три - единият вече е понесъл инфарктния удар, останалите два обаче се нуждаят от пълен медицински преглед, за да се узнае състоянието им и ако е необходимо, да се проведе предварително лечение.
07.02.2014 г. / д-р Емил Георгиев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022