07.10.2022 година
1564339898.swf
К
озметика
 4720 |  0 
Козметика с алое
Алоето е южно растение, което у нас се отглежда като декоративно стайно. Известна е неговата целебна сила при някои тежки онкологични заболявания. Сравнително малко известно обаче е неговото приложение в козметиката като активен биостимулатор на кожата.

Полезни рецепти

• Използва се сокът на листата, приготвен при особени условия, които създават лечебния му ефект – противомикробен, тонизиращ и особено стимулиращ разрастването на нови млади клетки. Този сок се получава от отрязани долни листа на растението, изплакнати с вряла вода и оставени в затворен и затъмнен стъклен съд (увит) при температура 4-8 градуса за 12-14 дни. След това се подбират само здравите листа и с смилат с миксер или месомелачка. Сокът се изстисква през марля. За по-дълга трайност се смесва със спирт – две части 90%-ен спирт и осем части сок от алое. Съхранява се в запушено шише на тъмно и хладно.
• При суха и старееща кожа сокът омекотява и овлажнява, освежава и изглажда кожата на лицето и и опъва бръчките на шията. Когато се поставя маска, очите трябва да се пазят и да се лежи. Маската се прикрепва с найлон за 10-15 мин, без да се правят мимики. След свалянето кожата се оставя да изсъхне и се изтрива леко с кърпа. Ефектът е очебиещ, лицето е опънато и изгладено.
• Сокът служи и за за основно почистване чрез парна баня на лицето за 8-10 мин при затворени очи.
• При чувствителна или мазна кожа, акне или широки пори лицето се обтрива със сок от алое и се оставя да изсъхне без изплакване. Може да се включи и хранителен крем за подхранване и против алергична реакция.
• При бръчки и повяхнала кожа у по-възрастни жени се намазва маска от кашата на смлени алоеви листа върху лицето и шията за 10-15 мин. След това лицето се избърсва със суха кърпа (може и марля) и след един час се изплаква с чешмяна вода. Маската се прави 1-2 пъти седмично. Кожата се стяга и очебийно подмладява.
• При косопад и оплешивяване – корените се мажат със сок от алое, след 1 час косата се оплаква.

Внимание! Алоето е най-ефективният козметик за лицето. При евентуална реакция у алергични хора (те не трябва да използват алое), кожата се измива и се намазва за хранителен крем.
24.02.2013 г. / д-р Нели Иванова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022