14.06.2021 година
1564339898.swf
К
озметика
 2154 |  0 
Тайните на перфектните ръце
Доказан факт е, че ръцете остаряват no-бързо през лятото, отколкото през зимата. Затова сега ги пазете особено стриктно от безмилостното слънце, домакинските продукти за почистване и пране, изсушаващия вятър край морския бряг и... непременно следвайте нашите съвети.

Водата - приятел или враг

Мием ръцете си поне десетина пъти дневно и за да не ги съсипем преждевременно, много важно е да изберем най-щадящия кожата сапун с близко до нейното рН. Във всеки случай трябва да знаете, че микробите се отстраняват след сапунисване в продължение на най-малко две минути. И още нещо - след измиване непременно подсушавайте съвестно ръцете си, защото останалата по тях влага предизвиква допълнителната дехидратация на епидермиса.

Терапия с растителни масла

Изглаждащи бръчиците, смекчаващи, регенериращи в дълбочина, растителните масла действат великолепно върху ръцете, като правят кожата им гладка и заздравяват чупливите нокти. Най-подходящи са зехтинът и бадемовото масло. В малък съд затоплете количество колкото чаена чаша и добавете сока на половин лимон - той има избелващ ефект. Потопете изцяло пръстите си и от време на време намазвайте с масло горната част на дланите. Процедурата трае около 10 минути.

Сложете крем

Поне два пъти дневно масажирайте ръцете си с хидратантен или глицеринов крем. За целта винаги трябва да имате на разположение тубичка от продукта - в дамската чанта, в някое чекмедже на бюрото, в нощното шкафче. Едновременно с кожата масажирайте и основата на ноктите си. Така ще ги хидратирате и заздравите, а и ще попречите на кожичките им да се разранят, пропускайки микроби, които могат да причинят сериозни инфекции.

Лакирайте се

Лакът не само разкрасява ръцете ни, но и се грижи за ноктите. Той предотвратява остаряването им, пречи им да пожълтяват от цигарите и да се чупят, понеже са изложени на външна агресия. Необходимо е винаги да се нанасят два слоя. Единият - много тънък, се оставя да изсъхне напълно и след пет минути върху него се поставя вторият. Така лакът се превръща в истинска защитна бариера, гаранция за здравината на ноктите.

Как да се справим с тъмните петна?

* Когато през лятото карате колата си, се налага да избирате между комфорта и красотата. Вие трябва да решите дали да сложите специални ръкавици за шофиране с риск да ви е топло, но затова пък да запазите кожата на ръцете си чиста. Истината е там, че UVA лъчите, отговорни за появата на неестетични кафяви петна, не се филтрират и от най-тъмните стъкла на автомобилите.
* Половин час, преди да потеглите на път, нанесете крем с висок защитен фактор - поне 30, върху горната част на ръцете си. На дълги разстояния не забравяйте на всеки два часа да се намазвате отново.
* Ако петната вече са налице, използвайте специални кремове и серуми за отстраняването им. Те съдържат различни растителни екстракти, които обуздават свръхпроизводството на меланин, и витамин С с изсветляващ ефект. Използваният доскоро хидрохинон е забранен в повечето европейски страни, защото е доказано, че предизвиква рак на кожата.
22.08.2012 г. / Татяна Стоянова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021