Билки » Вратига

 Вратига
Tanacetum vulgare L. (Chrysanthemum vulgare Benth.)

Сем. Сложноцветни - Asteraceae (Compositae)

Описание:

Многогодишно тревисто растение с високи до 1,60 м стъбла. Листата са последователни, като долните са с дълги дръжки, а горните са приседнали, пересто насечени, голи или влакнести. Цветните кошнички са събрани в гъсти сложни щитовидни съцветия по върховете на стъблата. Цветовете са жълти, тръбести, с 5 тичинки, като цветното легло е голо. Плодовете са с коронка и са дълги и четириръбести. Цъфти м. юни - септември.

Разпространение:

Покрай пътищата, тревистите места, оградите, поляните и покрай реките до 2000 м н.в. из цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се употребява цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене:

Бере се по време на цъфтежа през месеците юни-септември. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушената билка е зелена с жълт цвят на кошничките, с неприятна миризма и горчив вкус.

Действие и употреба:

Билката има болкоуспокоително, антисептично, спазмолитично и противоглистно действие. Употребява се при хистерия, главоболие, стомашни болки, липса на апетит, газове, пясък и възпаление на бъбреците и пикочния мехур, подагра.

Външно: За фрикции при пърхот в косата, за бани при ревматизъм, за промивки при бяло течение. Стрита на прах помага срещу бълхи и дървеници.

Рецепта

1 суп. лъжица билка се кисне 2 часа в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Внимание! Да не се приема в големи дози, поражда токсични ефекти.

Автор: recepty.bg
Начало