Мащерка
Thymus sp. diversae
Сем. Устноцветни - Lamiaceae (Labiatae)
Описание:
У нас растат около 30 вида мащерка, които са включени в една сборна група (Thymus sp. diversae). Те се различават помежду си по размери, разклоненост, форма на листата, цвят, аромат и окосмяване. Мащерката е многогодишно тревисто растение с пълзящо, четириръбесто, зелено или червено-кафяво стъбло, високо до 30 см. От стъблото излизат прави, голи или окосмени клонки, високи до 20 см. Листата са срещуположни, дребни с къси дръжки или приседнали, линейни или яйцевидни, при някои видове голи, а при други окосмени, отгоре - тъмнозелени, а отдолу - светлозелени с жлезисти власинки, отделящи етерично масло. Цветовете са червено-виолетови, дребни, събрани по много в пазвите на връхните листа, с петлистна чашка, петлистно венче и 4 тичинки. Плодът е сух с 4 зеленикави или кафяви орехчета. Цялото растение има приятна миризма. Цъфти м. юни - септември.
Разпространение:
Из каменистите места, редките гори и храсталаците почти до високопланинския пояс в цяла България.
Употребявана част:
За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.
Бране и сушене:
Стръковете се берат по време на цъфтежа м. юни - септември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушената билка има зелено или светлокафяво стъбло, зелени листа и чашка, розово червен или виолетов цвят, приятна миризма и слабо горчив вкус.
Действие и употреба:
Билката има успокоително, откашлично и дезинфекционно действие. Употребява се при кашлица, бронхит, нервен задух, главоболие, стомашна язва, липса на апетит, газове.
Външно: За компреси при ударено и навяхване, за бани при рани и екземи, за жабурене при зъбобол.
Рецепта
2 суп. лъжици билка се кисне 2 часа в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
Автор: recepty.bg