Лечебни рецепти » Аденомът на простатата се лекува с хапчета

 Аденомът на простатата се лекува с хапчета

Всяка година в България се регистрират между 8000 и 11 000 души с това заболяване. За неговото лечение разговаряме с Проф. д-р Петър Панчев, Д.М.Н.,Национален консултант по бъбречна трансплантация,Ръководител на Катедра по Урология при МУ - София.

- Проф. Панчев, много ли са мъжете, които имат проблеми с простатата?

- Над половин милион българи страдат от доброкачествен тумор (аденом) на простатата. Всяка година у нас регистрират между 8000 и 11 000 души с аденом на простатата и около 5000-6000 с карцином, рак на простатата. В последните години доброкачествената простатна хиперплазия засяга все по-млади мъже, като долната възрастова граница е под 50 години. Притесняващо е, че едва 10 % от мъжете с такива проблеми търсят лекарска помощ – някои омаловажават опасността, други пък не искат близките им да разберат за здравословните им проблеми или се страхуват да не би да имат рак на простатата. Тук искам да подчертая, че колкото по-рано се сложи диагнозата, толкова по-благополучно ще бъде лечението.

- Какво представлява аденомът на простатата?

- Причина за доброкачествената простатна хиперплазия са хормонални нарушения. В резултат на това се получава разрастване на доброкачествени (неракови) клетки в простатната жлеза. Обикновено това се получава в простатната тъкан, заобикаляща уретрата и по този начин се затруднява уринирането. Аденомът на простатата е доброкачествено заболяване, което се среща при мъже след 40-годишна възраст. Изследванията показват, че 50 % от мъжете над 60 години и до 80 % от мъжете над 80 години имат проблеми с простатата.

- Какви са симптомите на болестта?

- Първите симптоми са често уриниране, което затруднява мъжа и пречи на неговия нормален ритъм на живот. Обикновено мъже с такива проблеми не смеят да отидат на театър и кино, избягват да посещават места, където няма тоалетна. Сред характерните симптоми са и нощното уриниране и изпускането преди уриниране. Мъжете могат да се усъмнят, че имат аденом и ако усещат затруднение при започване на уринирането, струята е слаба или прекъсва, както и ако имат чувството за непълно изпразване на пикочния мехур.

- Как трябва да постъпи пациентът?

- Трябва веднага, без да се колебае, да се посъветва с личния си лекар, който при преценка ще му даде направление за специалист-уролог. Аденомът се лекува успешно с медикаменти, ако бъде открит навреме. С напредване на процеса обаче се развиват усложнения и често се налага оперативно отстраняване на простатата. Най-младият мъж с аденом на простатата, който съм лекувал беше на 39-годишна възраст. Може би е добре след 40-45-годишна възраст мъжете да се преглеждат профилактично, за да разберат дали нямат проблеми с простатата.

- Как се лекува ли се тази болест?

- Ако болестта е открита в ранен стадии се прилага медикаментозно лечение. Наличието на ефикасни медикаменти дава възможност за контролиране на заболяването и намалява риска от развитие на усложнения. Прилагат се алфа 1-блокерите, които отпускат мускулатурата на мехурната шийка и по този начин подобряват уринния поток.

- Други лекарства, които се прилагат?

- Когато простатата е значително увеличена се прилагат 5 алфа-едуктазните инхибитори.

- Кога се налага оперативно лечение?

- То се препоръчва , ако поне два пъти е имало остра задръжка на урината, при наличие на кръв в урината, камъни в пикочния мехур, дивертикули, хронична бъбречна недостатъчност. Най-честата форма на оперативно лечение е трансуретралната резекция на простатата (ТУРП). Вътрешната част на простатата се премахва оперативно чрез резектоскоп, за известно време се поставя катетър, който дренира урината. Прави се и отворена аденомектомия – централната част на простатата се премахва чрез разрез в долната част на коремната кухина. Рисковете при операциите са, че може да се предизвика ретроградна или “суха” еякулация (обратно към пикочния мехур), невъзможност за постигане и поддържане на ерекция и др. И все пак няма място за паника – мъжете трябва да знаят, че колкото по-рано се открие причината за проблемите с простатата, толкова и по-щадящо и успешно ще бъде лечението.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Ендометриозата води до безплодие

Това е сложно и многолико заболяване, но с него специалистите може да се справят, без да се стигне до отделяне на матката. Ендометриозата представлява патологично състояние, при което клетки на ендоме...

Аденомът на простатата се лекува с хапчета

Всяка година в България се регистрират между 8000 и 11 000 души с това заболяване. За неговото лечение разговаряме с Проф. д-р Петър Панчев, Д.М.Н.,Национален консултант по бъбречна трансплантация,Рък...

Зехтин с лимон при дискинезия на жлъчните пътища

През седмицата по-сериозни проблеми от здравословно естество могат да имат страдащи от дискинезия на жлъчните пътища. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването ...

Див анасон при коклюш и лошо храносмилане

Дивият анасон е многогодишно растение, което вирее по ливади, долове, около пътищата, между храстите и на горските пътеки. Може да се познае по горчивия дразнещ мирис и горчиво-острия вкус. За лечебни...

Начало