Лечебни рецепти » Лечебни рецепти с лук

 Лечебни рецепти с лук

От далечни времена лекували простудните заболявания с помощта на лука. Може да го използваме и сега, ако преди или след Нова година започнем да кихаме и да кашляме.
• Смляна глава лук се смесва с 15-20 изчистени и дребно нарязани скилидки чесън. Сместа се вари в 1,5 чаша мляко до пълното размекване на чесъна. Отварата се прецежда, а суровината се отстранява. Добавя се 1 с. л. мед и 5-8 капки настойка от мента. Приема се топла по 1-2 с. л.
• В чаша с кипнало мляко се пуска изчистена глава лук със средни размери. Кипи още 10 минути. Отварата се пие гореща на малки глътки. Процедурата се повтаря няколко пъти през деня.
• Смила се 500 г изчистен кромид лук и се добавят 50 г мед и 400 г захар на пясък. Вари се на 3 часа на слаб огън в 1 л вода. Охлажда се и се прецежда. Сместа се приема топла по 1 с. л. 4-6 пъти дневно при силна кашлица. Съхранява се в плътно затворен съд в хладилника.
• Кромид лук се подгрява в краве масло и се смесва с мед. Приема се по 2 с. л. няколко пъти на ден.
• Смляната вътрешност на голяма глава лук се смесва в равни пропорции с гъша мас. Сместа се втрива в гърдите между лопатките и в предната част на шията преди сън.
• Изчиства се кромид лук, настъргва се на ситно ренде, засипва се в същото количество захар на пясък . Престоява 12 часа на прохладно и се отнема сокът. Приема се по 1 ч. л. няколко пъти на ден при пристъпи на кашлица.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Хипертониците да пият Краталин

Очакваните на 25.04. магнитни бури могат да провокират зачестяване на оплакванията от главоболие, световъртеж, сърцебиене и чувство за общ дискомфорт при хора с високо кръвно налягане. Това налага спа...

Биопрогноза за 30.10-5.11

Метеорологичните условия през периода ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на артритно болните. Важно за хората със ставни заболявания е да избягват както евентуално претоварване, така и аб...

Биопрогноза за периода 25.XI - 1.XII

През периода е възможно да зачестят оплакванията от болки и чувство за скованост в болните стави при артритно болните. Важно за тях е да избягват евентуални по-големи физически натоварвания на болните...

Биопрогноза за периода 16-22 декември

През разглеждания от нас период е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от хроничен колит. Съществено място в профилактиката и лечението на колита заема спазването на диета, бедн...

Начало