Лечебни рецепти » Какво причинява болките в тила?

 Какво причинява болките в тила?

Болките в тилната част на главата са често оплакване. Обикновено са едностранни или (по-рядко) двустранни. Понякога са остри и краткотрайни, друг път – тъпи и продължителни. Преминават спонтанно, но налагат в много случаи и лекарствено лечение.

Имате ли високо кръвно налягане?

Сутрешната тъпа болка, или по-скоро тежест в тила, би могла да е признак на артериална хипертония. Това не означава, че само по този признак би трябвало да приемем, че сме повишили кръвното си налягане. Дори “коварното”, познато в лекарската практика ниско налягане – хипотонията (особено при рязкото медикаментозно снижаване на високото кръвно налягане), би могло да се прояви със същото оплакване. Това подсказва, че вместо да гадаете върху всяко подобно оплакване, направете консултация със специалист. Неговата преценка и съвети са много необходими.

Отглас от вътрешно заболяване

Многостранната болка в тила и шията би могла да бъде и отглас на вътрешно заболяване, например белодробно или на яйчниците. Колкото странно да звучи, бихме казали, че става дума за така наречената “телалгия”, т.е. отразено главоболие в определени отдалечени кожни зони на тялото от заболяване на вътрешните органи. Клиничното им определение е “Зони на Хед”. На мястото се появява болка и повишена сетивност при външно раздразнение (хиперестезия).

Тилната невралгия

Най-често причината за тилното главоболие е тилната невралгия – болка с пристъпен характер по хода на големия тилен нерв. Болките, освен в тилната област, се разпространяват и зад ушната мида, шията и лопатката. Засилват се при движение на главата, при кашлица и кихане. Причиняват се от простуда, инфекции, артропатия на горните шийви прешлени.

Шийно-раменният радикулит

Със сходни причини, и до известна степен сходни прояви по отношение на болката, но с предимно постоянен характер, а не на пристъпи, се проявява и шийно-раменният радикулит. Но протичането му е по-продължително и придружено от по-богата симптоматика, кето налага и по-друг тип лечение.
Лечението на тилната невралгия е предимно медикаментозно. Използват се аналгетици, миорелаксанти, а при неповлияване – нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Внимание! Втриването на мазила и изобщо разтриването (масажирането), особено при изразен болков невроаналгетичен пристъп е противопоказно! То би могло да утежни и удължи по време заболяването.

Няколко съвета

• Пазете се от местна простуда на шийната област.
• Носете шалче и шапка при вятър и студено време.
• Не излизайте с мокра коса или изпотена шия навън при ветровито и студено време.
• Не масажирайте врата си и не втривайте мазила, когато болката е остра и продължителна.
• Посъветвайте се с лекар за точна диагноза и лечение.

Автор: д-р Димитър Часовникаров, невролог

Представяме Ви:

Биопрогноза зa 19 - 25 юли

В много райони от страната вече се наблюдават случаи с т.нар. чревен грип, протичащи с гадене, повръщане, разстройство, болки в корема, повишена температура и общо неразположение. С профилактична цел,...

Биопрогноза за периода 18 - 24 май

През разглеждания от нас период е възможно да има леко влошаване на здравето при някои от артритно болните. Важно за хората със ставни заболявания е да ограничат консумацията на животински мазнини, на...

Камъни в жлъчката

Не може да се каже все още, че са изяснени напълно причините за образуването на жлъчните камъни. Важна роля имат нервната система, възпаленията, застоят в жлъчните пътища, прекомерната употреба на маз...

Биопрогноза за 5-11 октомври

През периода е възможно да има известно влошаване на здравето при хора с хроничен или често повтарящ се бронхит. Препоръчително при наличие на инфекция в човешкия организъм е приемането 2-3 пъти дневн...

Начало