Биопроноза за периода 25-31декември
На празничните трапези особено внимателни с вида и количеството на консумираните храни трябва да бъдат хората с язва и други заболявания на стомашно-чревната система. Съществено място в профилактиката и лечението на язвената болест заема ограничената консумация на пържени, пушени и пикантни ястия, на плодове и зеленчуци с високо целулозно съдържание, а също и на кафе, алкохол и газирани напитки. Не по-малко вредни за стомашната лигавица са цигарите. От полза при обостряне на оплакванията от болки и чувство за стомашен дискомфорт ще бъде приемането на хранителни добавки, съдържащи екстракти от жълт кантарион, невен, лайка, мента, живовляк и др. От своя страна привържениците на лечението с пчелни продукти препоръчват неколкократното дневно изпиване, на гладно, на по 20-30 капки клеева тинктура, разтворени предварително в малко течност. Това е спиртен извлек от прополис, който е изключително богат на вещества с противовъзпалителен и епителотоничен ефект. Нещо повече, установено е, че прополисът изключително ефективно унищожава бактерията, сочена за един от главните виновници за язвената болест. През периода е възможно и зачестяване на пристъпите от главоболие при хора с мигрена, особено ако са прекалили с предпразничния стрес или с консумацията на отлежали сирена, щоколад, червено вино и някои други храни и напитки. Най-важното по време на мигренозна атака е да се спазва постелен режим в стая, която е изолирана в максимална степен от светлини и шумове. От полза ще бъде и приемането няколко пъти дневно на по една капсула от хранителната добавка Антистрес Фитолек. Съдържащите се в нея магнезий, цинк, витамин В6 и екстракти от жълт кантарион, валериана, лайка, пасифлора и мента спомагат за нормализиране на нервните процеси и за облекчаване на оплакванията, дължащи се на стрес и повишено нервно напрежение, включително и на главоболието.
Автор: д-р ДАРИНКА РУСЕВА, специалист по вътрешни болести и хомеопатия, GSM 0888 718439, www.phytolek.com