Праханта е подковообразно сиво-жълтеникаво твърдо тяло с диаметър 10-30 см. Развива се най-често като паразитна гъба върху широколистните дървета, главно върху бука. Ефикасна е при нараняване на кожата и очни заболявания: конюнктивити, ирити, екзема на клепачите, склерит, трахома и др.
Чудодейно е действието й при хронични ставни заболявания, артрити, остър ставен ревматизъм и бронхиална астма:
• 1 чаена лъжица прахан се запарва с 1 ч. вряща вода и след като изстине, се изпива на три пъти по 1 винена чаша 30 мин. преди ядене.
• Със същата отвара под форма на компреси се налагат болните места.
• Употребява се още като потискащо средство върху развитието на някои тумори, при заболяване на пикочния мехур и всякакви отоци - възпалителните процеси се блокират до степен на нормално състояние на организма, а много високите температури се понижават за едно-две денонощия.
• При наранявания с кръвоизливи външно се посипва прах без предварителна обработка и кръвотечението спира.
• При вътрешни кръвоизливи се комбинират стъбло от ефедра, мицел от прахан и цвят от казанлъшка роза: една чаена лъжичка смес от равни количества ефедра и роза се вари в 400 мл вода. Прецежда се и се прибавя 1 ч. л. прахан. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша 30 минути след ядене.
• При висока температура се комбинират стъбла от бръшлянова самобайка, мицел от прахан и листа от люляк. Една супена лъжица от самобайка и люляк се запарват с 400 мл вода и се оставят да врат 5 минути. След прецеждане към отварата се прибавя 1 чаена лъжичка прахан. Изпива се на три пъти 30 минути преди ядене.
По-това време на годината традиционно зачестяват оплакванията от киселини, болки и чувство за общ дискомфорт в областта на епигастриума при хора с язва и гастрит. Съществено място в профилактиката и л...
• Тиквените семки трябва добре да се измият и да се смелят в месомелачката заедно с люспите. 150-200 г смлени семки се заливат с 1/2 л водка и киснат 2 дни. От настойката се приема по 1 с. л. 3 пъти д...
Зачестяват оплакванията от киселини, болки и чувство за дискомфорт в горната част на корема при страдащи от язвена болест. Важно в подобни случаи е да се спазва диета, бедна на пушени, пържени и пикан...
Прекаляването през празничните и почивни дни с пържени, пушени и пикантни храни, с алкохол и газирани напитки може да окаже сериозно неблагоприятно въздействие върху здравето на хора с гастрит, язва и...