Лечебни рецепти » Левокамерна хипертрофия

 Левокамерна хипертрофия

Хипертрофията на лявата сърдечна камера е важен и рисков фактор при хипертониците, недостатъчно известен и оценен. Лявата половина на сърцето (стомахчето, от което изхожда аортата) е по-мощната и работещата част на сърцето. Когато тя се натоварва (както е при хипертония, но причините могат да са и други - физическо обременяване, спорт, други заболявания) първата реакция е адаптационна и се изразява в удебеляване на стената (предимно преградата на сърцето или задната стена на камерата).
В началото това става за сметка на обема - кухината се увеличава. Но постепенно се появяват структурни промени - разрастват се мускулните влакна и колагенът. Така се стига до хипертрофията на лявата камера. Това е стремежът на организма да се справи сам с натоварването и стреса върху сърцето и има известен компенсаторен характер. Но ако не се вземат адекватни мерки, хипертрофията продължава и се оформя вече като отделна болест, което увеличава риска от усложнения.
Честотата на левокамерна хипертрофия при болните с високо артериално налягане е значителна, но зависи от много фактори: възраст, пол, наднормено тегло, начин на живот и лечение. При мъжете честотата е от 10 до 30 %, при жените е по-малко. Доказано е, че при хората с наднормено тегло и при по-възрастните хипертоници страданието е по-често. Неконтролираната и нелекуваната хипертония също причинява левокамерна хипертрофия.

Какви са рисковете, свързани с нея?

• Най-честа е аритмията (предимно екстрасистоли, изхождащи от лявата камера).
• Друг важен риск е намаленият резерв на собственото сърдечно кръвообращение (кръвоснабдяването не съответства на увеличената мускулна маса). Това причинява исхемична болест на сърцето.
• Трети риск е намаленото пълнене с кръв на лявата камера. Това се обуславя от намаления контрактилитет на мускула и отслабената помпена функция. Именно сърдечната недостатъчност се дължи на това (тя е по типа на застойна сърдечна недостатъчност).

Важно е по-ранното откриване на и своевременното адекватно лечение

Необходим е правилен подбор на медикамент. Подходящи са няколко групи медикаменти: бетаблокери (дилатроид, корвитол, беталок и т.н.), но те са с ограничено приложение при възрастни.
Калциевите антагонисти (верапамил, престарици) - повлияващи хипертонията ритъмните нарушения и левокамерната хипертрофия.
Диуретиците (особено добър е тертензиф SR - без диуретично действие, подходящ при възрастни).
Медикаментите, повлияващи метаболизма на сърдечните клетки и кръвоносните съдове на сърцето, са медикамент на избор в днешно време (например предуктил MR).
За контрол на левокамерната хипертрофия препоръчваме периодично проследяване на заболяването чрез електрокардиограма и ехография.

Автор: д-р Ани Георгиева

Представяме Ви:

Биопрогноза 24 февруари - 2 март

Все още продължава да е налице висока честота на разпространение на вирусни инфекции на горните дихателни пътища. При хрема привържениците на лечението с пчелни продукти препоръчват използването на пр...

Кога се появяват киселини в стомаха

Оплаквания от киселини в стомаха, кисели оригвания, парене зад гръдната кост или повръщане на силно кисели материи се наблюдават както при различни заболявания на храносмилателната система, така и при...

Аднексид – какво го причинява?

Аднекситът е възпаление на женските полови органи. Заболяването може да се появи след къпане в хладка вода, седене върху студена земя или камък. Те обаче са само правокиращият фактор, защото само по с...

Биопрогноза зa 1 - 7 ноември

Ако в началото на периода се чувствате психически пренапрегнати и раздразнителни и имате проблеми със съня, причина за това ваше състояние може да бъде въздействието върху нервната ви система на луна...

Начало