Лечебни рецепти » Възстановяване след инфаркт

 Възстановяване след инфаркт

Инфарктът вече е зад вас. Преживели сте и сега най-важното е да се върнете отново към живота. Какъв режим трябва да спазвате, как да се храните, каква да бъде двигателната ви активност, за да станете по-скоро на крака и да се възстановите по-бързо? Имайте предвид, че процесът на възстановяване след инфаркта продължава няколко месеца - става въпрос за тежък инцидент.
Съществува специален комплекс от гимнастически упражнения, които укрепват сърдечния мускул, подготвят го към постепенно увеличаващото се натоварване, възстановяват кръвообращението и подобряват обмена на веществата. Но тези упражнения трябва да се правят само когато лекуващият лекар позволи. Всеки
комплекс от лечебна гимнастика трябва да се изпълнява не повече от 15-20 минути. След консултация с лекар може да започнете следните упражнения:

Когато лежите в леглото

• Свивайте и разпускайте палците на ръцете и краката.
• Свийте ръцете си в лактите. При вдишване протегнете ръце встрани, а при издишване - поставете ръце под тялото си.
• Последователно сгъвайте ту единия, ту другия си крак, плъзайки ги по постелята.
• Сгънете ръцете си в лактите, съберете пръстите на ръцете си в юмрук, леко повдигнете краката и въртете стъпалата си.
• При вдишване повдигнете въцете си нагоре, при издишване ги отпуснете.
Всяко упражнение се повтаря 6-8 пъти.

Когато седите в леглото

• Преди да започнете упражненията, подпрете гърба си на възглавница.
• Поставете ръце върху колената си. Вдишване - разперете лакти встрани, без да отмествате дланите си. Издишване - върнете ръцете си в изходно положение.
• Вдишване - протегнете ръце напред и нагоре. Издишване - спуснете ги долу.
• Пързаляйте стъпалата си по постелята напред и назад, без да ги повдигате
от чаршафа.
• Седнете на края на кревата и спуснете краката си на пода. Вдишване - поставете дясната си ръка и левия си крак встрани, издишване - върнете ги в изходно положение. По същия начин направете упражнението на другата страна.
Всяко упражнение се повтаря 8-10 пъти.

В положение прави

• Напрягайте и отпускайте мускулите на ръцете и краката си поред.
• Сложете ръце на кръста. Наклонете тялото си надясно и наляво.
• Застанете зад облегалката на стола, краката - на ширината на плещите, ръцете върху облегалката. Пренасяйте теглото на тялото си от крак на крак, като сгъвате поред колената си.
• Застанете пред седалката на стола. Поставете десния си крак върху нея. При вдишване повдигнете ръце напред. При издишване - наклонете се напред, като сгънете коляното си на крака, върху който сте. Повторете упражнението, сменяйки крака.
Всяко упражнение се изпълнява 8-12 пъти.

Ходенето - постепенно темпото се увеличава

Когато лекарят позволи, може да започнете разходки. Най-напред - за 15-20 минути с бавни крачки, като постепенно увеличавате натоварването. Идеално е на ден да се изминават 5-7 км пеша за около час и половина -два.
Като лечебно средство се препоръчва ходене по равна местност, при време без вятър. Ако човек е в състояние да определи колко крачки изминава в минута, може да съблюдава някои количествени параметри. При благоприятно протичане на болестта, без пристъпи на стенокардия, след месец и половина-два може да изминавате 80 крачки за 1 минута, без да се задъхате, да чувствате слабост. Задачата е да се приучите да изминавате в темпо 90-100-120 и още по-добре 130 крачки за минута. Това е доста бързо ходене и може да се постигне с последователни упорити тренировки.
Ако изминавате 80 крачки в минута, може да преминете към 90, като ходите дневно 20-30 минути. Времето за ходене разделете на десетминутки. През първите 8 - ходете примерно с 80 крачки в минута, през последните 2 - с 90 . По този начин на 30 минути се падат 6 минути с бърз ход. Ако прекаралият инфаркт се занимава всеки ден или поне 5 пъти
седмично, след 2-3 седмици ще постигне по-бързо ходене и в края на този срок ще ходи по-бързо (вече не 2, а 4 минути). В следващите 3-4 седмици човек ходи в привичното си темпо (80 крачки) 6 мин от десеминутката и 4 - в ускорено темпо. По-късно - 4 мин по 80 крачки и вече 6 - с по 90 крачки в минута. Така постепенно се постигат 90 крачки в минута за цялата десетминутка. Това става обикновено за 2-3 месеца. След това, когато вече се ходи спокойно по 90 крачки в минута, по същия начин организмът се приучва да се движи със скорост от 100 крачки в минута. Лекарят трябва да наблюдава пациента по време на физическото натоварване, за да подскаже дали в даден момент то няма да се окаже противопоказно. Например ако учестеното сърцебиене се запази 5 мин след прекратяване на ходенето. Това е нежелателна реакция, която подсказва, че натоварването трябва да се намали.

Автор: Анастасия Маврова

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 19-25 юни

В началото на периода е възможно да зачестят пристъпите от главоболие при хора с мигрена. Най-важното по време на мигренозна атака е да се спазва постелен режим в стая, която е изолирана в максимална ...

Биопрогноза за 25 семптември-1 октомври

Ако в началото на седмицата се почувствате уморени, сънливи и с понижен жизнен тонус, причина за това ваше състояние може да бъде въздействието върху нервната ви система на луната, преминаваща през фа...

Биопрогноза зa 14-20 ноември

Периодът ще бъде относително неблагоприятен за здравето на страдащите от хроничен и често повтарящ се цистит. Изключително важно място в профилактиката и лечението на пикочните инфекции заема ежедневн...

Биопрогноза за 9-15 юли

По – сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от исхемична болест. Това налага сърдечно болните да избягват евентуални по – големи физически и психо – емоционални натоварвани...

Начало