Лечебни рецепти » Главоболието

 Главоболието

Много са хората, които страдат от главоболие. Понякога то е вследствие на преумора и умствено напрежение. Тогава сякаш се схмаща цялата глава, макар че едната половина боли повече. Обикновено тази болка продължава не повече от 30 минути. Възможни са и ежедневни пристъпи. На второ място главоболието е свързано с мигрената. Ще я различим по едностранната болка в главата. Пристъпът започва внезапно, но понякога е предшестван от гадене, сънливост, мушици пред очите. Продължителността на болката е от няколко часа до няколко денонощия.
Болката в тила и шията обикновено е едностранна и е свързана с патология на шийните прешлени. При нея главата трудно се обръща и накланя. Главоболие може да се появи и при инфекциозни заболявания (грип, остри респираторни инфекции, синуити), при невралгия на троичния нерв, с болести на челюстта, късогледство или далекогледство при неправилно избрани очила и т. н.

Кога трябва да се обърнем към лекаря?

• Когато главоболието никога не е било толкова силно по-рано, а пристъпите са станали по-чести и по-силни. Болката продължава повече от 72 часа и не ти дава мира.
• Болката се появява като внезапен взрив вътре в главата.
• Освен главоболието е налице нарушаване на зрението, на речта и координацията на движенията, слабост в крайниците и затруднения в мисленето.
• Наред с болките се повишава температурата и шията трудно се движи.
• Главоболието се появява и при най-малките физически усилия. Има повръщане, но не и гадене.
• При дете – ако то се събужда с от главоболие, ако то е на пристъпи, съпроводено е със спазми, потъмняване на очите и ако болките възникват при кашлица, трябва сериозни изследвания.

Ето няколко рецепти за намаляване на болките:

• Смесват се поравно лютива мента, теснолистна върбовка и риган. 1 с. л. от сместа се залива с 500 мл кипяща вода. Престоява (добре завита) 30 минути. Прецежда се и се приема по 1/2-1 с. л. 5-6 пъти дневно.
• 15 г маточина се залива с чаша кипяща вода. Кисне добре загърната 30 минути и се прецежда. Приема се по 1-2 с. л. 5-6 пъти дневно.
• Много помага и ментоловото масло. При простуда и хрема с главоболие се мажат с него челото, слепоочията, тила и зад ушите. Добре повлиява болките в началото на болестта.

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Биопрогноза за 22-28 януари

Метеорологичните условия и епидемичната обстановка през седмицата ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на хората, склонни към чести възпаления на дихателните пътища. От полза за хората с ди...

Остра миелобластна левкоза

Съпругата ми е на 32 години с диагноза остра миелобластна левкоза. Премина 10 курса с химиотерапия, предстои присаждане на костен мозък. Как да поддържаме организма на жена ми с помощта на народната м...

Биопрогноза зa 23-29 август

Налице е висока честота на разпространение на оплаквани, от разстройство, повръщане, болки в корема, общо неразположение и др., дължащи се вирусни инфекции. От полза в подобни случаи ще бъде спазванет...

Биопрогноза зa 12 - 18 декември

Продължава да расте броят на хората с инфекции на горните дихателни пътища, протичащи с повишена температура, болки в гърлото, хрема, кашлица и чувство за общо неразположение. При хрема е препоръчител...

Начало