Лечебни рецепти » Заболявания на аналния канал и правото черво

 Заболявания на аналния канал и правото черво

Доцент доктор Георги Каменов е хирург с дългогодишна практика. Бивш заместник директор по лечебната част на Института “Пирогов” и бивш негов директор. С него разговаряме за заболяванията на аналния канал и правото черво.

-Д-р Каменов, често срещани ли са тези заболявания? Обикновено болните избягват да се оплакват, за страданието им знаят само най-близките.

-През последните десетилетия заболяванията на дебелото и правото черво зачестиха извънредно много. На лице е тенденция те да заемат челно място в коремната хирургия. Тези заболявания не само създават тежък дисконфорт в живота на страдащите от тях като нарушават тяхната работоспособност и спокойствие, но понякога водят и до тежки неврози. Тъй като перианалните заболявания са в тъй наречената “срамна област”, болните не търсят навреме медицинска помощ. Като резултат заболяването се диагностицира късно, когато то вече се е хронифицирало и може да доведе до усложнения. За това допринася и самолечението и лечението от самозвани лечители. А диагностиката и лечението трябва да се води под прякото наблюдение на специалист-проктолог.

-Какви са симптомите за заболяванена перианалната област, на аналния канал и дебелото черво? С други думи, кога трябва да светне червената лампичка, че се нуждаем от лекарска помощ?

-Интересно е да се знае, че тези заболявания са били известни в дълбока древност. Има исторически данни, че още египетските лекари са се занимавали с тях. Хемороиди, фистули, фисури е изучавал Хипократ през ІV-ІІІ век преди Христа.
Съвременните диагностични възможности улесниха много ранното откриване и успешното лечение на заболяванията.

-Кои са тези заболявания?

-Към болестите на перианалната област, ануса и правото черво спадат:
-Пруритус ани – това е упорит събреж около ануса с обрив, силни болки, понякога с оскъдна до обилна секреция.
-Пиларни кисти – срещат се предимно при млади хора. Изявяват се в тъпи болки в опашната област, където се виждат малки отвори с изтичащ от тях гноен секрет. При усложнение болката се усилва, появява се зачервяване, покачване на температурата, втрисане.
-Хемороиди – това е едно от най-честите заболявания на аналния канал. Те биват първични и вторични, вътрешни, външни и смесени. Появяват се болки, кървене, понякога се наблюдава изпадане на хемороидални възли навън. Ако не се вземат навременни мерки, болестта се усложнява. Обилното кървене може да доведе до анемия.
-Анална фисура /цепка, рагада/ - заболяването протича с остра нетърпима болка особено при дефекация и се разпространява към гърба и гениталите.
-Ано-ректални абсцеси и фистули – заобяването настъпва остро със силна болка, втрисане, висока температура. След отзвучаване на острия период остават фистули с постоянно изтичане на гноен секрет.
-Кондиломи на аналния канал – това са брадавични образувания на папиларния слой на кожата и лигавицата на ануса. Признаците за заболяването са постоянна секреция с неприятна миризма, сърбеж и болка.
-Доброкачествени стеснения на правото черво и аналния канал. Появява се болка при дефекация, подуване на корема и тънки изпражнения.
-Доброкачествени тумори на правото черво: полипоза единична и множествена, псевдополипоза и вилозни тумори. На лице е затруднена дефекация, кървене и слаба болка. Тук съществува опасност от злокачествено израждане.
-Рак на правото черво. Броят на заболелите нараства непрекъснато. Заболяването вече е на трето място сред раковите заболявания – след рак на гърдата при жените и рак на простатата при мъжете.
При наличието на оплаквания от страна на болния: болка, сърбеж, дисконфорт, запек, секреция, кръвотечение, гноене, е необходимо незабавно да се потърси мнението на специалист за поставяне на точна диагноза и адекватно лечение.

-Какви са основните начини за диагностика?

-Диагностицирането започва със събиране на подробна анамнеза на заболяването. Следва обективно изследване с физикални методи: чрез оглед, палпация, перкусия и аускултация се изследва общото състояние на болния като се търсят заболявания, дали основания за симптоматични хемороиди, възпалителни процеси и др.
Проктологичното изследване започва с оглед на перианалната област и аналния отвор. Дигиталното изследване включва палпация на перианалната област и ректално туширане. Аноскопията позволява изследване на 10 см от аналния канал. Ректоманоскопия с насочена биопсия и рентгеново изследване се правят по преценка на лекаря.

-Да се опитаме да обобщим причините за заболяванията на перианалната област, ануса и дебелото черво?

-Като общи причини за тези заболявания могат да се посочат както наследствени фактори – слабост на венозната стена на хемороидалния прекус, вродени заболявания като дермоноидални кисти, така и условията на труд и на живот. Например хемороидите се срещат най-често при хора, водещи заседнал начин на живот: чиновници, шофьори и др. От значение е непълноценното хранене с употреба на груби пикантни храни. Причина могат да бъдат и някои други заболявания: тумор в малкия таз, миома на матката, хронични колити, упорит запек, затлъстяване и прочее. От голямо значение е и липсата на определени хигиенни навици.

-Можем ли все пак да се предпазим от тези заболявания?

-Разбира се, че можем. Имайки предвид физиологията на правото черво и ануса, човек трябва да си създаде определени хигиенни навици. Хранене с екологично чисти храни без нитрати, избягване на грубите дразнещи пикантни храни, злоупотреба с алкохол, редовен тоалет след дефекация. Жените трябва да правят редовни прегледи при гинеколог, за да си осигурят навременно лечение на евентуални гинекологични заболявания. А хората със заседнал начин на живот да си осигурят повече движение - чрез спорт и туризам

-Въпреки че много хора се притесняват от посещението при лекар проктолог, когато са на лице определени оплаквания, то е неизбежно. Как трябва да се подготви болният, на когото предстои проктологично изследване?

-За прецизното изследване на дебелото и правото черво то трябва да бъде предварително почистено. Вечерта преди изследването се прави очистителна клизма, която може да се повтори и в ранните часове на деня на самото изследване. Почистването маже да се извърши и с медикамента Х-ПРЕП, който се поема по указание на изследващия лекар. Вечерта преди изследването болният трябва да приема лека храна.
Задачата на лекаря проктолог е с по-малко изследвания да постави точната диагноза и да се започне адекватно лечение.
А болните не бива да забравят, че под прикритието на банални оплаквания може да се крие заболяване с непредвидими тежки последици.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Стафиди за здраво сърце

За да ни безпокои по-малко сърцето, за да изчезнат неприятните болки и слабост, необходимо е да укрепим сърдечния мускул. Вземeте 1 кг стафиди (без семки), хубаво ги измийте първо с топла, после...

Опасен ли е климактериумът?

За проблемите през климактериума разговаряме с д-р Евелина Желязкова, потомствена лекарка, доказан специалист в областта на диагнозата и лечението на гинекологичните заболявания при жената.Занимава се...

Лечебни рецепти с ряпа

Още нашите предци са познавали целебните свойства на ряпата. Използвали са я като пикочогонно, обезболяващо и противовъзпалително средство. С компреси от задушена ряпа са лекували измръзвания и болки ...

Лош период за болните стави и страдащите от хемороиди

В началото на периода е възможно да се засилят оплакванията от болки и чувство за скованост в болните стави при артритно болни. Важно за тях е да избягват както пълното обездвижване, така и претоварва...

Начало