Лечебни рецепти » Мазолите грозят и най-красивите крака

 Мазолите грозят и най-красивите крака

Мазолите могат да се образуват на ходилата, на пръстите. Много често те са болезнени и по времe на ходене. Освен това в тях могат да попаднат микроби и да се предизвика инфекция. Психолозите твърдят, че за да няма мазоли, през живота трябва да се минава леко, грациозно, с високо вдигната глава и с дълбоката увереност в собствените възможности.

Първо, какво е това мазол?

Медиците наричат мазоли хиперкератозата (прекомерно вроговяване на епидермиса) и ги интерпретират като излишни уплътнения, които се появяват като защита от механично действие върху кожата.
Много често мазолите се появяват и от неправилно подбрани обувки – или много тесни, или много широки и неудобни, на висок ток. Появата на мазоли може да се получи и от изгаряния. Наднорменото тегло повишава натоварването и също може да се окаже решаващо. Предразположени към такива образувания са страдащите от диабет, а така също и хора с нарушено усвояване и метаболизъм на витамин А или при недостига му в храната. Провокатор на мазолите може да бъдат гъбични заболявания на кожата и ноктите, псориазъм, дюстабан и други ортопедични заболявания.

Мазолите се разделят на сухи и мокри

При мокрите се събира кръв и се образуват мехури с течност. Такива мазоли се лекуват като малки рани. Не трябва да се забравя, че мокрите мазоли могат да се превърнат в сухи с люспи, които са дълбоко в кожата. Точно тези мазоли предизвикват болки при ходене. Често те дори не се смятат за мазоли, защото се появяват от натиска на обувките, както и при дълго ходене боси по твърда повърхност. Обикновено се появяват на петата и при големия пръст на краката. Могат да си присъстват по краката с години, но хроничните мазоли, според медиците, свидетелстват за появата на дюстабан.

Различно разположените мазоли говорят за различни проблеми.

• Мазолите на малките пръсчета напомнят да се провери сърцето.
• По останалите четири пръста сигнализират за проблеми в нервната система.
• В края на петата пък показват заболявания на сърдечните съдове.
• На края на големия пръст свидетелстват за нарушение на обмена на вещества в организма.
• А разположените от вътрешната страна на стъпалото, означават лоша работа на дебелото черво.

Профилактика срещу мазолите

• Солна баня в добавка с дъбови кори.
• Всяка вечер преди лягане да се намазва с рициново или растително масло, с добавка 1-2 капки етерично масло от чаено дърво.
• Ако краката силно се потят, хубаво е зимата и пролетта да се пие чай от коприва. В аптеката се продава в пакетчета. И да се редува чаят от коприва с настойка от градински чай: 5 г градински чай се сварява в една чаша гореща вода, оставя се да изстине и се приема три пъти на ден преди хранене по 2 супени лъжици.
• В храната редовно трябва да присъства сок от моркови, сметана, салата от варени и пресни моркови със сметана, маслиново олио.
• Обувките трябва да се подбират правилно. Не трябва да се носят непрекъснато високи токове. Новите обувки не трябва да се носят много часове наред, а да се изчака краката да свикнат с тях. Да не се носят тесни и малки обувки. Те трябва да се уголемят. Това може да стане като в здрав найлон се налее вода, след това се сложи в обувките и се поставят във фризер. Водата се превръща в лед и разтяга обувката с половин номер отгоре.
• Намалете килограмите си и все пак се обърнете за помощ към лекар.

Как да се избавим от мазоли?

Мазолите може да се премахнат от педикюрист, който ще се занимае с проблема професионално. За премахване на мазолите в домашни условия са нужни много търпение и упорство.

Няколко рецепти:

1. Мазолите на петата се разтриват със сапунено-содов разтвор (1 супена лъжица сода за хляб и 1 супена лъжица настърган сапун, разтворени в 2 л вода). Процедурата трае половин час, след това мазолите се обработват с пемза, краката се изтриват със суха кърпа и се втрива рициново масло или специален мазен крем за крака. След това през нощта се обуват в памучни чорапи.

2. Мазолите добре се лекуват с листа от иглолистни дървета. Те се прикрепват върху тях, бинтоват се и се фиксира с лейкопласт. Мазолите предварително се омекотяват. Превръзката трябва да се сменя всеки ден до пълното изчезване на образуванията.

3. На омекнал мазол се слагат разрязани листа на алое, завива се с найлон и се бинтова през нощта. На сутринта се обработва с пемза.

4. Сварете сини сливи в мляко и ги сложете върху мазолите. Дръжте ги до тогава, докато изстинат. След това отново подгрейте млякото и така направете няколко пъти.

5. Върху омекнали на гореща пара мазоли се поставя кора на лимон или парче сварен лук.

6. Натопен в 9-процентов оцет хляб, като преди полагането му върху мазола, кожата около него трябва да бъде намазана с крем.

7. Настърган зелен лук се слага върху мазола през цялата нощ.

8. Ако мазолите са упорити, хубаво е да се прави ваничка с топло мляко – 1 чаша мляко на 2 л вода. Краката се избърсват хубаво, намазват се с крем и за през нощта се обуват памучни чорапи.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Мога ли да имам деца?

Мога ли да имам деца с поликистоза на яйчниците? Д. Р. от П. Основен патогенезен фактор на яйчниковата поликистоза е увеличената продукция на мъжки полови хормони (андрогени), които нормално с...

Биопрогноза за 2-8 октомври

В началото на периода е възможно да има леко влошаване на здравето при страдащи от исхемична болест на сърцето. Това налага сърдечно болните да избягват евентуални по-големи физически и психо- емоцион...

Биопрогноза за периода 30 януари - 5 февруари

Ако към края на тази седмица се чувствате физически пренапрегнати и раздразнителни и имате проблеми със съня, причина за това ваше състояние може да бъде въздействието върху нервната ви система на лун...

Биопрогноза за 27 ноември - 3 декември

По – сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от хроничен или често повтарящ се цистит. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването на п...

Начало