Лечебни рецепти » Болки в гърба – мануална терапия

 Болки в гърба – мануална терапия

Гръбначният стълб е много важна част от нашия двигателен апарат, тъй като поема основното натоварване. Днес ние не мислим за последствията, когато повдигаме тежък пакет с продукти, а в ръката си вече държим чанта, пълна с документи от работа... Така напрягаме прекалено мускулите на гърба и вредим на себе си и на гръбначния стълб. Гръбнакът е ключът към нашето здраве, а всекидневното пренатоварване води до неприятни последствия, в това число и разстройство на нервната система (раздразнителност, страх, сълзи).

Жените са по-уязвими

Болки в гърба получава периодично всяка една от нас, но според статистиката, при жените болките се появяват по-често в сравнение с мъжете. Докато сме млади, ние си позволяваме да ходим с леки и красиви дрехи. Казва ме си: „По-добре да потърпя малко студ, но да съм елегантна и неотразима”. При това подлагаме на стрес нашия организъм, тъй като преохлаждането може да провокира гинекологични болести и появата на болка ниско в корема, която се връща в кръста. Достатъчно е също по цял ден да седим пред компютъра на работа или вкъщи и да гледаме телевизор в неудобно положение. Бременността и грижите за бебето след това също натоварват гърба. В последните месеци на бременността се измества центърът на тежестта, увеличава се извивката на гръбначния стълб и се появява известната на всички болка в гърба и стягаща болка в мускулите.
А след раждането натоварването се увеличава. Жената има толкова работа, че отлага грижите за своето здраве за по-добри времена. А все пак ние, жените, сме нежни създания! Нашата мускулна маса е с 1/3 по-малко, отколкото при мъжете, а напрягаме гърба много по-често.
Всяка една от нас изпитва дефицит на ласки и нежност, липса на възможност да се отпусне и да снеме напрежението – душевно и физическо.

Мануалната терапия

Днес алтернативен начин на лечение при проблеми с гръначния стълб е мануалната терапия в съчетание с рефлексотерапията и хирудотерапията (древно природно лечение с пиявици). Лечебният масаж е безболезнено и даже приятно избавление от най-сериозните заболявания на гръбнака.
Ние жените трябва да се замислим сериозно! Може да не знаем, че имаме прищипване или разместване на прешлените, но всъщност това влошава кръвоснабдяването на целия организъм. Много от нас даже и не предполагат, че причина за гинекологичното заболяване може да е проблем в петте кръстни прешлена на гръбнака. А периодичното посещение при доктор специалист по мануална терапия или хирудотерапия ще ви избави от гинекологични болести.
Освен това не забравяйте, че жената по природа е преди всичко майка. И тя трябва да се грижи за своето здраве и за здравето на своето бъдещо дете. Известно е, че ако жената има изкривяване на гръбнака, то в 50% от случаите и бебето може да има вродено изкривяване на гръбнака. Затова трябва да се погрижим за здравето на детето си от по-рано!
За всяка бъдеща майка е важно раждането да мине гладко, бързо и с минимален риск от усложнения за бебето. Често лекарите съветват да се правят специални физически упражнения, но много рядко ще чуете от доктор, че е полезно да се започнат процедури по мануална терапия от третия месец на бременността. Така още в ранния стадий на бременността може да се отстрани болката в гръбнака, което помага не само да се разпредели равномерно натоварването, но и да се осигури безпроблемно раждане на бебето.
Болките в гърба не трябва да се търпят. Посъветвайте се с опитен специалист – невролог с квалификация по мануална терапия. Той ще открие истинската причина за болките и ще ви препоръча индивидуална програма, която скоро ще направи живота ви приятен, и най-важното - без болки.
Сеансите с мануална терапия ще ви осигурят лека походка, прилив на сили и добро настроение. А болките в гърба и краката ще изчезнат неусетно. Живейте пълноценно и не се ограничавайте в нищо. Важно е да помним, че за нас жените, гръбнакът е залог за здраве и активен живот.

Автор: Костадин Лефтеров

Представяме Ви:

Много течности за жените с ниско кръвно!

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат жени с ниско кръвно налягане. Изключително важно за тях е ежедневно да изпиват поне 1,5-2 л. течности, като особено подходящи за целта са ч...

Биопрогноза за периода 2-8 август

Цъфтежът на редица растителни видове продължава да създава сериозни здравословни проблеми на страдащите от сенна хрема. За стимулиране на противоалергичната защита при тях ще спомогне приемането на оп...

Настойка от трънки лекува нефрит

Това е една старинна рецепта с много добър ефект. Три супени лъжици трънки (плод) се заливат с половин литър ром с добро качество (именно ром, а не друга спиртна напитка!). Престоява три дни. Приема с...

Биопрогноза зa 13-19 юни

В много райони от страната е налице повишена честота на разпространение на вирусни инфекции на горните дихателни пътища, протичащи с хрема, болки в гърлото и чувство за общо неразположение. С профилак...

Начало