Лечебни рецепти » Ревматоиден артрит

 Ревматоиден артрит

Това е заболяване, което е различно от познатите ви ревматизъм и дистрофични ставни болести (артрози, шипове и др.). Засяга предимно жените (3-4 пъти по-често от мъжете) и се утвърди като едно сложно, системно и автоимунно заболяване със социална значимост. Засяга предимно ставите, но не е пощаден и целият организъм.

Причините са много

и не всички са изяснени. Още по-сложен е механизмът на развитие на заболяването и последователното засягане на организма.
Обобщаваме най-важното. Често наличие на инфекциозен причинител (огнище в организма на стрептококова или стафилококова инфекция). Въздействие на отключващи, външни фактори: климатични, термични, механични и др. Особена реакция на организма - колебания в реактивността и имунната защита, промени в съединителната тъкан. Следват тъканни и функционални нарушения в организма чрез прякото участие на ендокринната и нервна системи.

Симптомите

Коварството в развитието на ревматоидния артрит е предпристъпният период (той може да продължи години, без да е оформено заболяване!) симптомите са неопределени: общо неразположение, загуба на апетит и телесно тегло, изпотяване, лека температура. Ставните симптоми са незначителни, без белези на промяна в ставите - преходна болка, определящи се като артралгии. Преобладават мускулните болки и преходни възпаления на сухожилията. Най-често диагнозата ревматоиден артрит се оформя чак с появата на първия пристъп. Най-ранният признак за ставно възпаление е болката. Тя се появява спонтанно или при движение, редувана с чувство за схващане, което се отразява на движението. По-късно се оформя типичният ставен синдром: оток, зачервяване и деформация на ставите.

Заболяването засяга предимно ставите на ръцете

и то симетрично. Най-често засегнатите стави са тези между I и II костички на втори и трети пръст на ръцете. По-рядко се засягат другите малки и средни стави на ръцете, още по-рядко - големите стави (това се случва в по-млада възраст). Ставите на краката се увреждат по-рядко.

Какво ни причинява?

• Характерна за ревматоидния артрит е предимно нощната ставна болка, особено през втората половина на нощта.
Сутрешната скованост на ставите и поява на болка при първото движение също са типични. Болните от ревматоиден артрит са най-чувствителни към промените на климатичните фактори - 80 % от тях реагират с обостряне.
• След многократни пристъпи се оформят и ставните деформации. Те се дължат на промени във всички тъкани, ставните плоскости, обвивката на ставата, сухожилията и мускулите. Настъпват и функционалните нарушения: стеснен обем на движение на ставата до пълното й обездвижване - анкилоза.
Кои други тъкани се засягат от ревматоидния артрит? Кожата се променя (цвят, пигментации), оформят се характерни подкожни възли. Мускулите постепенно атрофират.
Сърцето се засяга по-рядко и различно от ревматизма. Сърдечните процеси са редки (предимно в млада възраст). По-често се засяга сърдечният мускул, но не се стига до тежки миокардити. По-сериозно е увреждането на бъбреците: отлагане в тях на веществото амилоид (амилоидоза, развитие на гломеронефрит, с настъпваща бъбречна недостатъчност). Почти всички болни от ревматоиден артрит развиват анемия, която се поддава трудно на лечение.

За диагнозата

на ревматоидния артрит са изработени точни схеми и критерии и по тях болните се поставят в отделни групи: сигурен ревматоиден артрит, вероятен (тук наблюдението е засилено), комбинирани форми. Има сигурни лабораторни, имунологични, рентгенови, хистологични маркери и др. изследвания, които задължително се осъществяват за диагнозата!

Какво да правим?

Задачите на лечението: откриване на вероятните причини и отстраняването им; противовъзпалително лечение (медикаментите са много и се избират от специалисти!). Особено важно е стабилизирането на имунната система (начин на живот, хранене, ваксини, имуномодулатори, медикаменти, хранителни добавки).
Възстановителната терапия (рехабилитация, физио- и балнеолечение, системно и умерено физическо усилие и т.н.) е решаваща, за да се постигне възможното ограничаване на инвалидизирането!

Автор: д-р Анна Атанасова

Представяме Ви:

Биопрогноза зa 15-21 ноември

През периода е възможно да зачестят оплакванията от хрема, главоболие и чувство за общо неразположение при страдащи от хроничен или често повтарящ се синузит. С профилактична цел, а и при настъпили ве...

Черният дроб наболява, горчив вкус и подуване на корема

През периода е възможно да зачестят оплакванията от болки и чувство за тежест в чернодробната област, от горчив вкус в устата и от подуване на корема от газове при хора с дискинезия на жлъчните пътищ...

Биопрогноза за 29 януари - 4 февруари

В началото на периода е възможно да зачестят пристъпите от главоболие при хора с мигрена. Най-важното по време на мигренозна атака е да се спазва постелен режим в стая, която е максимално изолирана от...

Биопрогноза зa 10-16 май

През периода е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от разширени вени. Много важно за хората с този проблем е да използват всяка удобна възможност за да държат краката в положен...

Начало