Лечебни рецепти » Псориазисът

 Псориазисът

Псориазисът е едно от най-честите заболявания на кожата, което протича хронично и предизвиква тежки усложнения и козметични дефекти. В България по непълни данни боледуват тридесет хиляди души. Според последни данни от 1990 г. броят на болните с тежки инвалидизиращи форми на болестта, неподдаващи се на терапия, се увеличава не само у нас, но и в света. Статистиката сочи също, че страданието се появява повече сред младите хора. Причинителят на болестта не е известен. Предполага се, че тя се причинява от вирус, метаболитни нарушения, промени в имунитета и ендокринните функции.
Напоследък се приема, че псориазисът представлява наследствено заболяване с многогенен характер на онаследяване. В 30% от случаите се установява фамилност. Болестта се среща най-често у мъже и еднояйчни близнаци.

Какво е въздействието върху организма?

Псориазисът се съпровожда с някои особености във функциите на организма. Наблюдава се ускорена кожна регенерация. У здравите лица от най-долния регенеративен кожен слой до повърхностния рогов слой клетки постепенно се диферинцират за 28 дни. У болните от псориазис този цикъл трае 4-5 дни. Това създава незрялост на повърхностния кожен слой. Резултатите от многогодишните наблюдения показват, че при болните с псориазис се откриват съществени функционални нарушения на централната и периферната нервна система, в обмяната на веществата, бъбречните функции и задстомашната жлеза. Установяват се и промени в активността на някои ензимни системи, ендокринни нарушения, отклонение от нормалните стойности на някои вещества в кръвта и кожата. Съвременната наука позволява да се определи псориазисът като мултифакторна болест, при която важна роля играят нарушенията в имунната система.Травми и медикаменти

За възникване на заболяването съществено значение имат редица външни и вътрешни фактори: травми, лъчево въздействие, въздействия на химични вещества, медикаменти сериозна причина е прекратяването на приема на системни кортикостероиди), на вирусни и други инфекции (хроничен тонзилит и пиелонефрит), слънчеви изгаряния, антималарийна терапия, стресови ситуации, хормонални въздействия.

Възможно ли е с просто око да се открият първите признаци?

Измененията по кожата се локализират по предната повърхност на краката, по задната повърхност на ръцете, особено по колената и лактите, по туловището, по окосмената част на главата и границите с неокосмените й части (т. нар. "псориатична корона") по външните генитали. Рядко те се локализират по други кожни участъци. В началото по кожата се появява червено петно, покрито със сиво-белезникави люспи. Впоследствие то се уплътнява, издига се над нивото на кожата и добива вид на възелче (папула), с големина от няколко милиметра до един сантиметър. Измененията имат склонност да се сливат и да образуват различни по големина плаки. Кожните обриви са разположени приблизително симетрично и са обградени от бледа ореола. При разчесване се разпадат на бял прашец (симптом на капка от свещ). След излющване се появява т. нар. симптом на кървава роса с образуване на малки кървави точици.
Понякога псориатичните изменения са генерализирани, протича остро, с поява на мехури по плаките.
В около 35% от заболелите измененията засягат и ноктите, с поява на точковидни хлътвания, наподобяващи напръстник.

Голям ли е процентът на болните със засегнати и деформирани стави?

При почти половината от болните се засягат ставите на пръстите, коленните и глезенните стави, като нерядко се развива псориазисен артрит с болки, оток, скованост и деформация на ставите. Подобни промени настъпват 5-6 години след началото на болестта.
Псориазисът е хронично заболяване с изразена сезонност. Различават се 3 стадия на заболяването – в началото съществува прогресивно развитие, впоследствие следва стабилизация, а в още по-късен период - тенденция за обратно развитие, което настъпва по-често през есента и зимата със значително подобряване през лятото (при т. наречената “зимна форма” на болестта).

Открито ли е ефикасно лечение?

Лечението на псориазиса се провежда от лекар-специалист (дерматолог). То е комплексно и не винаги успешно. Локално се прилагат излющващи средства (салицилати: локакортен-тар, дипросалик, лоринден А, локасален), катрани, псанол, физикални процедури, балнео- и климато-лечение, употреба на ултравиолетови лъчи. По показание се прилагат антиметаболитни препарати, кортикостероиди, морелечение, живачно - кварцово облъчване. Нерядко и след много добра ремисия настъпват рецидиви, които отново подлежат на продължително локално и общо лечение.

Помощ от природната аптека

Много читатели ни питат с кои билки могат да се излекуват от неприятната болест(. Сарсапарила, черен бъз, змийска хурка, змийско мляко, дяволска уста, валериана, боровинки, бреза, блатен аир, хвойна, градинских чай, полски хвощ, жълт кантарион, риган, шипки, коприва, трицветна теменуга, лайка, евкалипт, вратига – това е част от списъка с билките от природната аптека, които могат да помогнат на болните. Ще напомним , че става дума наистина за помощ, за облекчение, тъй като все още световната медицина не е открила лечението, което да гарантира пълно оздравяване.

Автор: д-р Янко ПОПОВ, д. м., дерматолог

Представяме Ви:

Невен и лайка помагат на язваджиите

Все повече зачестяват оплакванията от киселини, болки и чувство за дискомфорт в горната част на корема при страдащи от язвена болест. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване з...

Биопрогноза за периода 15-21 септември

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от язвена болест. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването на диета, бедна на пържени, ...

Сърцето ме боли, а уж ми няма нищо?

Статията е за всички, които се чувстват „сърдечно болни", а всъщност не са! Става въпрос само за разстройства на сърдечните функции, свързани с регулиращата роля на вегетативната нервна сист...

Биопрогноза зa 4 - 10 април

През периода по – сериозни проблеми от здравословно естество могат да имат страдащи от артроза и артрит. Важно за хората със ставни проблеми е да ограничат консумацията на захар, тесто и месо. Тяхното...

Начало