Лечебни рецепти » Как да излекуваме херпеса си лесно и бързо

 Как да излекуваме херпеса си лесно и бързо

Ще припомним, че в началото се усещат леки бодежи, сърбеж, а след това идва редът на най-неприятните симптоми на херпеса: малки мехурчета, които се множат и постепенно се сливат във възпалително огнище. Ще трябва да минат две седмици, докато "треската" се покрие с корички и престане да боли. Около 45 % от населението от време на време страда от това заболяване. Ако в организма се е заселил вирусът на херпеса, да се отървете от него не е така просто: вирусът се настанява в лимфните възли и нервните ганглии и може да "дреме" там с години. Ако поради стрес или преохлаждане, присъщо на студения сезон от годината (както става през зимата), отслабва имунната система, вирусите отново стават активни. По нервен път те се връщат в областта на носа или устните и започват да се размножават там. За щастие, съществуват ефективни природни средства, които помагат да се справите с херпеса.

Маточината успокоява

Активните вещества на маточината оказва противовъзпалително и антивирусно действие, за сметка на които на кожата се създава защитен слой. Това пречи на проникването на вируса в клетките на дермата. Няколко пъти на ден намазвайте участъка от кожата, поразен от херпеса, с настойка от маточина или крем с маточина (10 г листа от маточина в 100 мл 70 % спирт)

Белтък и витамин С

Яжте колкото може повече кисело мляко, яйца, извара и кашкавал: тези белтъчни продукти съдържат аминокиселината лизин, която пречи на размножаването на вируса на херпеса. Така също за борба с херпеса на организма е необходимо достатъчно количество витамин С. За това трябва да включите в своето меню повече цитрусови плодове и отвара от шипки.

Лечебна глина

Лечебната глина подсушава мехурчетата, оказва противовъзпалително действие и намалява чувството на смъдене. Смесете 1 супена лъжица глина за външна употреба с малко вода до получаване на гъста каша. Нанесете масата на поразения участък на кожата и изчакайте да изсъхне.

Цинкова мас

Да се справите бързо с херпеса ще помогнат цинкови препарати - под форма на маз или цинкова вода. 4 г цинков сулфат разредете със 100 мл изстудена преварена вода. Намокрете с течността носна кърпа и сложете върху мехурчетата за половин час.

Освен това:

• Веднага, щом забележите мехурчетата на херпеса, охладете кожата с кубче лед. Повтаряйте процедурата на всеки 10 минути в продължение на 2 часа. Понякога този метод спира развитието на болестта.

• Ако у дома нямате никакво друго средство, ще ви свърши работа и паста за зъби. Обаче не прибягвайте към нея твърде често, тъй като пастата прекалено изсушава нежната кожа на устните и с това повишава възприемчивостта и към инфекции.

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Биопрогноза за 24-30 април

След празничните трапези е възможно да се засилят оплакванията от болки и чувство за тежест и дискомфорт в областта на корема при страдащи от колит. Това налага да се ограничи консумацията на пушени, ...

Упойките в стоматологията

Още нямам 35 години, но досега загубих 3 зъба заради големия си страх от зъболекарския стол. Сега отново имам проблеми. На какво обезболяване се разчита в стоматологията? Хр. Хр. от Пл. Във вс...

Биопрогноза за периода 18-24 януари

Метеорологичните условия през периода ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на хората с често повтарящ се или хроничен бронхит. На тях фитотерапевтите препоръчват приемането 2-3 пъти дневно...

Биопрогноза 19-25 май

По – сериозни проблеми от здравословен характер могат да имат страдащи от хемороиди. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заемат спазването на по – активен двигателен режим...

Начало