Лечебни рецепти » Камъни в жлъчката

 Камъни в жлъчката

Не може да се каже все още, че са изяснени напълно причините за образуването на жлъчните камъни. Важна роля имат нервната система, възпаленията, застоят в жлъчните пътища, прекомерната употреба на мазнини, проблемите в холестериновата обмяна и колоидното равновесие. Смущенията в централната и вегетативната нервна система водят до нарушения в обмяната. Застоят на жлъчка благоприятства развитието на възпалителните процеси, които придизвикват промени в епитела.

Причинителите – холестерол и билирубин

Холестеролът и билирубинът се намират в жлъчката като пренаситени разтвори. Следствие на настъпили смущения или промени в организма и чернодробната функция, примерно дори при бременност, затлъстяване и други, холестеролът и билирубинът се утаяват, давайки началото на жлъчните камъни. Те се образуват първично в жлъчния мехур или в чернодробните жлъчни пътища, откъдето попадат в него.

Видове

Камъните биват различни на големина, някои са ситни като пясък, почти невидими с човешко око, други достигат размер на грахово зърно. По състав специалистите ги делят по различен начин, но старата медицинска школа в България ги определя като холестеролови, пигментни и смесени. Жлъчните камъни, свързани с утаяването на холестерол, казано по-опростено, се наричат холестеролови.Те са бялосиви и жълтеникави, меки, леко трошливи, единични или 2-3 на брой.
Пигментните са тъмнокафяви до черни, с грапава като на малина повърхност и твърда консистенция, състоят се от жлъчни соли, билирубин, а понякога и холестерол, както и са множествени. Смесените се срещат най-често. Те съдържат холестерол, билирубин и калций.

Страдащите жени са повече от мъжете

Това е свързано с т. нар. гръдно дишане при жените, с промените, които се извършват в женското тяло, примерно климактериум или бременност, при която нивото на холестерола се увеличава, а с напредването на възрастта, тялото се окръглява, а мускулатурата на вътрешните органи, в това число на жлъчния мехур, става по-вяла и се съкращава по-бавно. Така се появяват много дисбаланси, с които организма не винаги може да се справи. Освен това, когато се яде по 1-2 пъти на ден, жлъчката се застоява, а и при съчетаване с липса на движение, се завишава нивото на неблагоприятните фактори.

Профилактика и лечение

След 40 години трябва да се спазват основни правила: постоянно движение, често, но оскъдно хранене, избягване на животински мазнини, мазни продукти, пържено, високомаслени млечни произведения, алкохолни напитки и други.
Медицината вече може да разбива камъните (ударна холелитотрипсия), но това се прилага само при добро съкращение на жлъчния мехур. Обикновено лечението е хирургическо, а по-щадящо е, когато се прилага лапарископическия метод, при който се правят малки разрези и камъните се отстраняват.

Автор: д-р Емил Георгиев

Представяме Ви:

Маловодие при бременност

Ще се увреди ли плодът при намалена околоплодна течност в 8 месец? Има ли някаква опасност, какви са възможните причини и последствия? – пита М. Л. от Г. Кога имаме маловодие? За маловодие ...

Защо имам студени тръпки?

Много често имам студени тръпки, отпаднала съм, понякога измервам и леко повишена температура. Защо е така и какво да направя? - Н. Т на 58 г от София Неопределените оплаквания, които описвате са...

Биопрогноза за периода 14-20 юли

Използвайте свободното си време за спорт и отдих сред природата. Умерените по времетраене и интензивност физически натоварвания в парка или планината премахват изключително ефективно непрекъснато труп...

Биопрогноза за периода 16-22 юни

През разглеждания от нас период е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от разширени вени. Важно за хората с това заболяване е да спазват по-активен двигателен режим. Особено пол...

Начало