07.10.2022 година
1564339898.swf
Д
екоративни храсти
  7036  |   0  
Тис (таксус)
Taxus
Тисът се смята за бавнорастящо иглолистно дърво, подходящо за жив плет в стари градини и църковни дворове. Обичайната му листна багра е чернозелена. Много от сортовете му са прекрасни за жив плет, но тисът има и други приложения, както и други листни багри - златисти, формите му са различни: от разпрострени до 12-метрови колоновидни дървета. Непретенциозен е - вирее на сянка и няма нищо против замърсения въздух, но не понася почва с лоши дренажни свойства. Почти всички сортове са бавнорастящи, особено в началото, но живеят дълго. Мъжките и женските цветове са на отделни растения. Листата и семената са отровни.

РАЗНООБРАЗИЕ:

Т. Baccata

Среден размер:
Височина след 10 г. 1,8 м
Обикновеният тис е иглолистно дърво, което се сади в британските градини от векове. Може да достигне 12 м височина, но обикновено се подкастря, за да служи като вечнозелен жив плет.

T. Fastigiata

Среден размер:
Височина след 10 г. 1,5 м
Познатият изправен ирландски тис - формата на младото дърво е колоновидна, нос възрастта леко се разпростира. Листата са чернозелени, а максималната височина е около 4,5 м.

Т. baccata Fastigiata Aureomarginata

Среден размер:
Височина след 10 г. 1,5 м
Златният ирландски тис е пъстра версия на добре познатата Fastigiata. Листата са с жълто по краищата - през зимата дървото е в убито златиста багра. Т. baccata Standishii е по-нисък.

Т. baccata Repandens

Разпростиращо се:
Височина след 10 г. 30 см
Нискорастящ тис, който може да се използва за почвопокривно, тъй като се разпростира над 3 м, когато порасне. Вирее на слънце или сянка. Дългите клонки провисват при връхчетата.

T. baccata Elegantissima

Джудже:
Височина след 10 г. 1,2 м
Най-популярният от златистите тисове, умален вид на обикновения тис. Игло-листата на младото дърво са изцяло жълти, по-късно стават зелени с жълти ивици.

Т. baccata Semperaurea

Джудже:
Височина след 10 г. 60 см
Най-яркият златист тис - широкоразпростиращ се храст с издигнати клони, покрити с яркожълти иглолиста всяка пролет. Сортът е представен само от мъжко растение.
16.12.2011 г. / Любен Василев
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022