Градина » Хептаплеурум

 Хептаплеурум
Heptapleurum

Бързорастящо дървовидно растение. На всяка листна дръжка са разположени радиално около десет листчета. Ако отрежете върха на нарастване на основното стъбло, хептаплеурумът ще расте като храст. Осигурите ли му топлина през зимата, добра светлина и влажен въздух, няма да имате проблеми. Ако условията внезапно се променят, листата ще започнат да падат. Черните листни връхчета показват, че преполивате.
Прикрепете Х. арборикола към колче, за да получите почти двуметрово неразклонено дърво. Сортове: Hayata (сивкави листа), Geisha girl (заоблени връхчета на листата) и variegata (листа с жълти петна).

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 15°С през зимата.
Светлина: Ярко осветено място, без пряка слънчева светлина.
Вода: Поливайте обилно от пролетта до есента, а през зимата – оскъдно.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте листата; от време на време ги измивайте.
Пресаждане: Напролет, всяка година.
Размножаване: През пролетта направете стъблени резници или засейте семена.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Малки хитрости запазват лимоните

Лимоните и портокалите ще се съхранят свежи, ако ги намажете с растително масло, поставите ги в целофанов плик и ги държите в прохладно място. Можете да съхраните лимоните по следния начин: Махнете им...

Катерливи ягоди скриват оградата

Виещите се ягоди не само дават вкусни плодове в течение на няколко месеца от началото на лятото до настъпването на мразовете, но и украсява градината с каскадата си от тънки филизи, украсени едновреме...

Кога да бутилираме бялото вино?

Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...

Черен пипер расте у нас само в саксия

Тъй като родните места на черния пипер са крайбрежните гори на Южна Индия, растенията обичат много топлина. В нашите предели на открито не могат да успеят, затова любителите ги отглеждат само в саксии...

Начало