27.01.2022 година
1564339898.swf
Д
екоративни храсти
  3133  |   0  
Полисциас
Polyscias
Сортовете на полисциаса са дървета с извити стъбла и ефектни листа. Много са подходящи за единични растения, когато са поставени в декоративни контейнери, но големите растения са много скъпи. Обикновено листата са папратовидни, но най-известният вид – П. балфуриана, е с големи кръгли листчета. За съжаление полисциасите не се гледат лесно и листата им веднага започват да падат, ако условията не са подходящи. Нуждаят се от светлина, равномерна влага около корените и топлина през зимата. Основният проблем е влажността на въздуха – не понасят сух въздух.
П. балфуриана има тъмнозелени кръгли листчета, напръскани със сиво или бледозелено. Сортът pennockii е с жълти жилки, а листата на marginata са с бяла багра по края. П. фрутикоза е доста различен – листата са по-дълги и са съставени от неравни и назъбени листчета. Заради извитите стъбла и папратовидните листа това дърво е любимо на американските специалисти по вътрешно обзавеждане, когато искат да постигнат ориенталско настроение. П. гвилфолеи викториае има перести листа с бели краища.

Тайни на успеха

Температура: Топло или умерено топло – минимална 13-15°С през зимата.
Светлина: Ярка, но бе пряка слънчева; може да се приспособи към лека сянка.
Вода: Поливайте умерено от пролетта до есента, а през зимата – оскъдно.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте листата.
Пресаждане: Напролет, на всеки две години.
Размножаване: Не е лесно; направете стъблени резници през пролетта; използвайте стимулатор за вкореняването и осигурете топлина на субстрата.
01.11.2011 г. / Стойка Жекова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022