28.09.2022 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  3889  |   0  
Тагетес (турта)
Tagetes
Тагетесът е най-популярният източник на жълти и оранжеви багри в лехите. Лесно се отглежда от семена, вирее при всякакви условия, цъфти от юни до първите студове, цената на разсада е ниска. Мненията за него са противоречиви, но той е едно от най-разпространените растения за лятноцъфтящи лехи и контейнери. Сортовете на Т. сигната са най-ниски - 15-22,5 см, с многобройни обикновени цветове (1-2,5 см), листата са нарязани. Най-популярен вид е Т. патула. Сортовете са с обикновени, полукичести или кичести съцветия (5 см), растенията са храстовидни, високи около 15-30 см. Т. еректа е с височина 30-90 см, по-изправен е, с по-малко на брой, но по-едри цветове (7,5-12,5 см) от цветовете на Т. патула. Съществуват хибриди между тези два вида - те са с по-големи съцветия от съцветията на Т. патула, но са по-дълго цъфтящи и по-гъстостъблени от Т. еректа. Засадете, преди съцветията да се отворят. Поливайте при сухо време и внимавайте за голи охлюви. Осигурете подпорки за високите сортове и премахвайте повехналите цветове, за да удължите цъфтежа.
Сортове: От сортовете на Т. сигната най-известна е поредицата Gem, а най-известният сорт от нея е Golden Gem - височина 15 см, дребни златистожълти съцветия. Други известни имена са Lemon Gem, Yellow Gem и по-високият Tangerine Gem (22,5 см). Двубагрени сортове са Paprika (червен със златисти краища) и Ursula (жълт с оранжеви шарки). Най-подходяща комбинация е Starfire (жълти, оранжеви, кафяви и много двубагрени съцветия). Сортовете на Т. патула са разнообразни. Багрите им са от бяла да тъмночервена. Сега кичестите сортове са по-популярни от обикновените - поредицата с едри съцветия Aurora, поредицата от джуджета Boy и комбинацията от багри на Boy О’ Boy. Поредиците Sophia и Safari са с едри съцветия, чиито езичести цветчета са надиплени и се застъпват. Растенията са храстовидни и са високи 20-25 см. От обиковените видове известни сортове са старият любимец Naughty Marietta (30 см, жълто-кафяв), по-малкият Dainty Marietta, Disco (15 см) и поредицата Mischief. Качулатите сортове имат вътрешни венчелистчета, които са разположени плътно и са усукани едно спрямо друго. Потърсете Tiger Eyes (оранжево-червен), Honeycomb (оранжево-червен), Queen Вее (жълто-червен) и Orange Jacket (оранжев).
Сортовете на Т. еректа са с кичести сферични съцветия и се класифицират по височина. Високите са около 60-90 см - в каталозите ще откриете Doubloon (12,5 см, жълт) и Jubilee (поредица в жълто и оранжево). Средните видове (45-60 см) включват сорта First Lady и поредицата Perfection. Ниските (30 см) са представени от сортовете Discovery, Vanilla (бял), Antigua и поредицата Inca. Хибридните сортове достигат височина около 30-45 см, а съцветията са с диаметър 7,5 см. Популярни обикновени сортове са Nell Gwynn и Little Nell. Известни кичести са Sunrise (оранжев), Red Seven Star (червенокафяв), раноцъфтящият Zenith и поредицата Solar.
Място и почва: Всякаква почва; вирее най-добре на ярко слънце.
Размножаване: Засейте семена през февруари - март. Разсадете в края на май.
10.02.2012 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022