Градина » Лахеналия

 Лахеналия
Lachenalia

Ефектно растение, което цъфти през зимата с множество тръбести цветове. Въпреки интересния си вид лахеналията никога не е била популярна, защото не може да живее в отоплена стая. В края на лятото засадете 6-8 луковици в саксия с диаметър 15 см, като връхчетата им трябва да са точно под повърхността на почвата. Дръжте в хладна и осветена стая, полейте веднъж и чакайте да покарат стръкчета. Тогава вече поливайте и подхранвайте редовно.
Цветовете на Л. алоидес с развитието променят баграта си от червена в жълто-зелена. Стъблата са дълги до 30 см, с кафяви или пурпурни петна. Цветовете на сорта Lutea са изцяло жълти.

Тайни на успеха

Температура: Хладно – минимална 7°С през зимата.
Светлина: Ярка и малко пряка слънчева.
Вода: Поддържайте почвата влажна през периода на цъфтеж.
Влажност на въздуха: От време на време пулверизирайте листата.
Пресаждане: Продължете да поливате още няколко седмици, след това намалете и спрете; дръжте на сухо и пресадете наесен.
Размножаване: По време на пресаждане отделете и засадете новите луковички.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Синята китка съсипва доматите

Синята китка е много упорит коренов плевел. По доматите паразитират тютюневата синя китка (Оrobanche ramosa) и по рядко слънчогледовата синя китка (Оrobanche cumana). Разликата между двата вида е във ...

Зеленият фасул се засява до началото на юли

Ако площта е малка, засаждането в гнезда е по-подходящо. Мястото набраздете на 50-60 см за ниските сортове и на 80-100 см за високите. Засявайте под мотика в основата на тира, в гнезда, които да са на...

Смолотечението при прасковата

Защо по ствола на прасковата има смола и може ли да се лекува? Пита Милена Иванова от Елин Пелин Смолотечението при костилковите овощни видове, към които принадлежи и прасковата, е често явлени...

Патладжанът иска да му е топло

Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зел...

Начало