28.05.2022 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  9804  |   0  
Шибой (хейрантус)
Cheiranthus
Луковичните, игликите и шибоят са предвестниците на пролетта. Всяка година през октомври се засаждат милиони шибои, а цветовете с по четири венчелистчета се отварят през март и април (шибой) или май (сибирски шибой). Най-често срещаните багри са жълта и червена, но има всякакви цветове - от кремавобели до почти черни. Има ниски (20 см) и високи (60 см) сортове. Всички се разклоняват свободно, а цветовете на повечето са ароматни. Шибоят се отглежда лесно - обогатете почвата в лехата с торф и засейте семена в началото на лятото. Почвата не трябва да изсъхва. Пензирайте връхчетата на разсада, преди да го преместите на постоянното място наесен. Засадете стабилно, в началото на пролетта отстранете изпочупените странични стръкове.
Сортове: Обикновеният шибой X. хейри е висок 20-60 см, сади се през 22,5-30 см, цъфти от март до средата на май. За малки лехи и прозоречни сандъчета подходящ е сорт джудже - по-рано беше популярен Tom Thumb Mixed, но сега на мода е Prince (20 см). Най-разпространените шибои с височина 30 см са в Bedder (жълти, оранжеви и червени цветове), а при шибоите с височина 45 см ще намерите стари любимци като Cloth Of Gold (златистожълт), Blood и Vulcan (червени), Fire King (кармин). Ivory White е кремавобял, Purple Queen - тъмнопурпурен и Fair Lady е в пастелни багри. Double-flowered Branching Mixture е висок 60 см. X. алионии цъфти с оранжеви цветове през май и юни. Сортът Orange Queen (30 см) е най-популярен.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства и достатъчно варовик. Изберете слънчево място.
Размножаване: Засейте семена на открито през май - юни; разсадете разсада през октомври на мястото, определено за цъфтеж.
02.11.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022