Качеството на ягодовите плодове зависи от степента на узряването им при брането. При пълна зрелост те са силно обагрени и имат добър външен вид и вкус. Времето за беритба зависи от предназначението на реколтата. Ако ще ги продавате, те се берат в полузряло състояние, защото напълно узрелите не могат да издържат на превоз. Плодовете, които ще се употребяват за прясна консумация или преработка се берат в пълна зрелост.
Най-подходящо време за бране на ягодови плодове е сутрин, след вдигане на росата, и следобяд, при захлаждането. Мокрите плодове много лесно загниват, а силно загретите твърде много се повреждат. Браните в дъждовни дни ягоди са воднисти и при превоз се размачкват.
Най-хубаво е да не пипате повече от веднъж ягодите, поради голямата им чувствителност. Ето защо беритбата и сортирането им става направо в съдовете, в които по-нататък ще се изпращат на мястото на употреба. Повредените и уродливи плодове се отстраняват.
Плодовете, предназначени за консервиране обикновено не се сортират.
Брането на ягоди се извършва на няколко пъти и е в зависимост от сорта и времето, докато продължава зреенето. Брането в началото и към края се извършва през 1-2 дни, а в най-усиления период на зреене - всеки ден. Предназначените за техническа преработка плодове могат да се берат и през 2-3 дни.
Ягодите се берат с къси дръжки, освен ако не са предназначени за някои видове преработки. Късането се извършва или направо с ръка, като плодът не се пипа, или със специални ножици. Последните са така устроени, че след отрязването плодът не пада, а се задържа за ножиците така, че плодовете се поставят в съдовете за бране, без да се докосват с ръка.
Обраните плодове не трябва да се оставят на слънце, защото презряват или се „опичат”. От дъжд също трябва да се пазят.
Колцуването се прави 10-12 дни след прецъфтяването на лозите, когато завръзите са колкото грахово зърно. Чрез тази операция се спира движението на асимилати от листата към корените и те се натрупват в...
Известни са десетки растителни видове, чиито екстракти, отвари, настойки, масла, коренови отделяния и други притежават инсектицидни,акарицидни, нематоцидни, фунгицидни и бактерицидни свойства. Употреб...
Обикновената практика е лукът да се отглежда като двегодишно растение. През първата година от засетите семена се получават дребни луковички, известни като арпаджик, а през втората година те се засажда...
Свободнорастящата корона се прилага в личния двор, вила или върху малка площ, където процесите на резитба и беритба на плодовете няма да се механизират. Тази резитба се характеризира с това, че до вс...