През зимата температурите се понижават значително и има вероятност лозите да са измръзнали. Затова преди да вземете ножицата, трябва задължително да проверите състоянието на пъпките. Измръзването се установява, когато те набъбнат. Но може да разберете това и по-рано. Когато преминат силните студове, съберете 30-40 пръчки. Те се отрязват до основата, поставят се в съд с вода, потапят се на 10-20 см. Оставят се в топла стая. След една седмица се проверява състоянието на пъпките и на пръчките.
Прережете пъпките и внимателно ги огледайте. Здравите са със светло-зелен цвят. Силно измръзналите са тъмнокафяви. При по-слабо поразените от мраза средната пъпка в зимното око е кафява, но страничните са зелени. При силно измръзване трябва да се провери кората и дървесината на пръчката, а също и стъблата и рамената.
Ако повредата е 100 % , на очите, ликото и дървесината на пръчките, стъблата и рамената не се прави резитба. При слаба повреда - 10-15 %, се прави нормална резитба. При 30-40 % измръзване се оставят двойно повече очи на лозата, с повече плодни звена. Ако измръзването е по-голямо, се реже само на чепове с по две очи. След израстването на леторастите се оставят необходимите за резитбата през следващата година. При всички степени на измръзване на лозите е задължително филизенето. С него ще се регулира силата на лозата и плододаването й.
За да цъфти изобилно, китайската роза, наричана още хибискус, при нашите условия се отглежда като силно разклоняващ се храст в саксии. За целта първата задължителна резитба се провежда, когато вкорене...
Напоследък по прасковите се наблюдава масово нападение от болестта къдравост. Това се отразява върху студоустойчивостта й, намалява жизнеността на дърветата и плодоносенето през настоящата и следващат...
И за опитния градинар определянето на точния момент за сеитба на разсада за ранни домати често е задача с повишена трудност, а какво ли остава за любителя, още повече ако е начинаещ. Въпросителните са...
Колцуването при лозата е дейност позната отдавна. Тя се състои в отнемане на един пръстен, широк около 5 мм, от кората на плодната пръчка, зеления летораст или рамото на лозата. С това се спира движен...